sreda 14. april 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Tražio novac za lečenje nepostojećeg sina

Tražio novac za lečenje nepostojećeg sina

Slododan Bojović

BEOGRAD - Policija je zbog prevare uhapsila Slobodana Bojovića (21) iz Subotice, koji je putem interneta pozivao građane da mu novčanim prilozima pomognu u lečenju deteta i na taj način pokušao da protivpravno pribavi 145.000 evra, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Navodi se da Bojović nije pribavio planiranu sumu novca, ali je, kako se navodi, nematerijalna šteta nemerljiva. Njemu je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati i on će u tom roku biti izveden pred istražnog sudiju.

Bojović je, podseća se, 16. marta kod hosting provajdera "Nordnet" iz Subotice registrovao internet domen na adresi www.sbojovic.org, na kome je postavio prezentaciju pod nazivom "Apel za pomoć Strahinji Bojoviću". Sebe je, sa umišljajem, lažno predstavio kao oca teško obolelog osamnaestomesečnog dečaka po imenu Strahinja Bojović, kome je neophodna hitna medicinska pomoć i zatražio novčanu pomoć.
On je, ističe se, tako doveo u zabludu veći broj građana iz zemlje i inostranstva koji su uplatili novac na njegove račune u OTP i KBC banci.

Osumnjičeni je, takođe, pod lažnim imenom otvorio i grupu na "Fejsbuku", kojoj se pridružilo više od 4.000 korisnika te društvene mreže, a svoj apele za pomoć obolelom Strahinji je poslao i na adrese više različitih internet sajtova sa molbom da ih objave.

Bojović je pokušao i da javnost održi u zabludi tako što je na svom sajtu tvrdio da je već prikupljeno devet odsto potrebne sume, dok je na "Fejsbuku" predstavljao kao jedan od donatora i pozivao ostale "da slede njegov primer".
On je kao administrator grupe na toj socijalnoj mreži iz nje izbacio sve one koji su pokušavali da saznaju nešto više o tom slučaju ili da eventualno ukažu na mogućnost prevare.

Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u okviru Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) je na osnovu prikupljenih dokaza i naredbe istražnog sudije Višeg suda u Beogradu blokirao račune u poslovnim bankama koji su korišćeni za prikupljanje novca.

Postoji sumnja da je veći broj građana Bojoviću uplatio novac, pa je MUP pozvao sve oštećene da se jave na broj telefona 011/311-72-08.

SBPOK je Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu protiv Bojovića je 2008. godine podnelo krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da se neovlašćeno koristio autorskim delom.
Bojović je, dodaje se, za to krivično delo pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od četiri meseca.