sreda 14. mart 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Šešelj: Nema nikakvih dokaza protiv mene

Šešelj: Nema nikakvih dokaza protiv mene

Iznoseći završne reči pred Haškim Tribunalom Vojislav Šešelj izjavio da je sud nelegalan i da nemaju nikakvih dokaza protiv njega

HAG - Optuženi Vojislav Šešelj rekao je pred Međunarodnim tribunalom u Hagu, na početku svoje završne reči, da je taj sud nelegalan i da na radi u interesu pravde, već ostvaruje "prljavi zadatak" zapadnih obaveštajnih službi koje mu "komanduju".

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93. godine Završnu reč tužilaca u kojoj su prošle nedelje zatražili da Šešelj bude kažnjen sa 28 godina zatvora, Šešelj je nazvao "gomilom... nesuvislih rečenica i gluposti".

"Ovaj sud nije legalan i regularan zato što ga je formiralo nenadležno telo - Savet bezbednosti UN. Nije formiran da bi postigao pravdu, već da bi bio sredstvo Saveta bezbednosti UN koje uspostavlja i čuva mir... Ovde ne može biti ni govora o pravdi. Ovaj sud je politički instrument, čak i vojni instrument... Ovaj sud zamenjuje američku konjicu ili američku 6. flotu", rekao je Šešelj.

Šešelj: tribunal gori od Nirnberškog suda

Govoreći o istorijatu procesa, Šešelj je kazao da se "pune četiri godine borio" za pravo da se brani sam i, aludirajući na štrajk glađu 2006, da je morao "da rizikuje život da bi se izborio za svoja prava".

"Ni (nacistički vođe) Gering i Hes nisu imali takvih problema...

Ovaj Tribunala još je gori od Nirnberškog suda", rekao je on, tvrdeći da je u Nirnbergu trebalo suditi i SAD i Velikoj Britaniji zbog bombardovanja Nemačke i Japana.

Po Šešeljevim rečima, "ispravljajući tu grešku", Tribunal u Hagu je optužio "80 odsto Srba, a 20 odsto drugih".

Nazivajući vlasti u Beogradu "izdajničkim, kvislinškim režimom", Šešelj je kazao da je cilj podizanja optužnice protiv njega bilo da bude uklonjen iz političkog života u Srbiji, a da njegova stranka - SRS, bude uništena.

Kao dokaz za to, ponovo je citirao da je bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte u svojoj knjizi napisala da joj je premijer Srbije Zoran Đinđić navodno poručio: "Vodite Šešelja i ne vraćajte ga".

Šešelj je naglasio da je "vrlo zadovoljan onim što je postigao" tokom suđenja, označivši kao najvažnije to što će "transkript ostati" i da je "zbog toga vredelo živeti".

Kazao je da ga "presuda ne zanima" i, obraćajući se sudijama rekao: "Vašoj presudi će se ljudi verovatno smejati".

"Protiv mene nema nikakvih dokaza", ocenio je optuženi.