nedelja 14. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Odsecanjem glave plaća se izdaja

JEZIK LATINSKIH NARKOKARTELA STIGAO DO BALKANA

Odsecanjem glave plaća se izdaja

Hrvatska policija i dalje traga za ostacima tela Srbina Cvetka Simića, čiji su trup i noge nađeni na Jarunu u Zagrebu
Hirurški precizno odstranjene noge nađene su 9. marta na Jarunskom jezeru

BEOGRAD - Monstruozni zločini od kojih se ledi krv u žilama i diže kosa na glavi gotovo da su postali uobičajena pojava na balkanskim prostorima. Razne mafijaške grupe počele su, po svemu sudeći, da masakriranjem žrtve, odsecanjem glave, ruku, nogu... protivnicima šalju određene poruke. Ubistvo Srbina Cvetka Simića (44) u Zagrebu samo je poslednji slučaj zverskog obračuna među kriminalnim grupama koji je sablaznio javnost.

Trup bez, hirurški precizno, odstranjene glave, šaka i nogu, 8. marta su našla trojica kajakaša u jezeru Jarun u Zagrebu. Sledećeg dana, nedaleko od jezera, nađene su i noge povezane kanapom. DNK analizom je utvrđeno da se radi o Simiću. Njegove šake i glava koja je odstanjena zajedno s vratom još nisu nađeni.

Srbiju je zgrozilo i ubistvo Smaila Tarića (27) iz Malog Zvornika. Njegova odrubljena glava u crnoj kesi za đubre nađena je 21. avgusta 2008. godine na parkingu u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu. Tarićevo telo dva dana kasnije našla je policija u donjem delu Karađorđevog parka. Nedaleko od leša, nađene su i dve mačete, kojima je mladić ubijen. Ubice su Tariću ruke i noge vezale žicom, a posle odsecanja glave, pokušali su da zapale osakaćeno telo.

Napola spaljeno, takođe raskomadano telo Milorada Vujičića Vuje nađeno je u Budimpešti 1. marta 2002. godine. Trup bez glave, ruku i nogu pronađen je u jednom parku u mađarskom glavnom gradu, a glavu su posle 15 dana na brdu Gelert iznad Dunava našli prolaznici. Policija je posle DNK analize zaključila da se radi o delovima tela iste osobe. Utvrđeno je da je Vujičić najpre mučen, potom ubijen, a kasnije iskasapljen. Glava je ostala u "relativno dobrom stanju", jer je, kako se pretpostavlja, duže vreme držana u zamrzivaču. Vujičić je ubijen u iznajmljenom stanu, u kojem je živeo, a ubice su potom delove tela razbacale po različitim delovima grada.

U Žarkovačkom potoku, 5. juna 2001. godine, pronađeno je iskasapljeno telo Zorana Ristovića Prike, nekadašnjeg pripadnika u međuvremenu rasformirane Jedinice za specijalne operacije RDB Srbije. Ristović je svirepo ubijen posle višednevnog zverskog mučenja. Telo Srbina iz Krajine bilo je isečeno noževima, a glava uvijena u najlon kesu.

Jedina osoba za koju se imenom i prezimenom zna da je bila sklona postupcima neshvatljivim običnom čoveku je Sretko Kalinić Beli (35), odbegli pripadnik "zemunskog klana". On je, sudeći prema sudskim spisima, bio glavni egzekutor ove grupe, a svi zločini koji mu se pripisuju karakteriše krajnje brutalan način izvršenja. Dušan Krsmanović, pripadnik istog klana, na suđenju je izjavio da je Kalinić žrtve vezivao lisicama i lancima, a zatim se iživljavao na njima. Navodno, Kalinić je uživao u tome da ih poliva kiselinom. Poslednje nedelo za koje se njegovo ime vezivalo, istina samo na nivou spekulacija, bilo je ubistvo svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka, čije je nago delimično ugljenisano telo nađeno 3. juna 2006. godine na autoputu nadomak Beograda.

Recimo još na kraju da se sva imena koja smo pomenuli na ovaj ili onaj način vezuju za kriminalne grupe koje su se bavile ili bave distribucijom narkotika, a kako kažu poznavaoci prilika, neretko se događa da vremenom i sami postanu konzumenti "svoje robe". U takvoj situaciji prilično je teško biti iznenađen brutalnošću koja vlada u tom svetu.

- Kasapljenjem tela veliki latinoamerički narkokarteli najčešće šalju neku poruku. Za krađu se seku ruke, dok se zbog izdaje odrubljuje glava. Dalje komadanje tela, međutim, objašnjava se histerijom i besom ubice koji se često "zanese" kada dobije ovakav zadatak. S druge strane, kasapljenja u Srbiji su najčešće uslovljena oružjem kojim raspolaže ubica. Pištolj je opasan i teško prenosiv, ali zato mačeta ili oštar nož daleko lakše mogu da se sakriju od policije. Tako se neke ubice opredeljuju za ovakvo oružje, koje podrazumeva kasapljenje, kao jedini način likvidacije. U slučaju Cvetka Simića, moguće je da je pred smrt mučen odsecanjem delova tela, kako bi nešto priznao - kaže za Kurir Božidar Spasić, bivši operativac državne bezbednosti i privatni detektiv.