utorak 13. septembar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Canetov advokat pred sudom osporio istragu i dokaze

Canetov advokat pred sudom osporio istragu i dokaze

BEOGRAD- Advokat Predrag Marić, branilac Stanka Subotića - Caneta, optuženog da je bio šef kriminalne grupe koja je švercovala cigarete, u svojoj završnoj reči, pred Specijalnim sudom u Beogradu osporavo je i istražni postupak i ranije odluke suda da prihvati pojedine dokaze.

Marić je tvrdio da su njegovom klijentu, koji je u bekstvu i nalazi se u Švajcarskoj, bila uskraćena prava na odbranu, jer njegovi zastupnici nisu mogli da prisustvuju saslušanju svedoka još u istrazi.

Marić je rekao da nije jasno "kako je sud mogao da dopusti da se postupak vodi po neuređenoj optužnici".

On je nastojao da ubedi veće Specijalnog suda, koje treba da donese prvostepenu presudu, da su odbrani bila uskraćena prava, jer su neke dokaze, kojima raspolaže Tužilaštvo, dobili, kada je podignuta optužnica.

Marić se žalio i što neki dokazi nisu izuzeti iz spisa predmeta, jer je tvrdio da su, navodno, prikupljeni na nezakonit način. On je rekao da je sud prihvatio neka dokumenta koja se odnose na uvoz i transport cigareta, a koja su optužujuća za njegovog klijenta kao dokazi, iako je odbrana izrazila sumnju da su ti papiri falsifikovani.

Optužnica protiv Subotića i 14 osoba podignuta je 2007. U optužnici se navodi da je ta kriminalna grupa tokom 90-ih godina stekla imovinsku korist od 56 miliona tadašnjih nemačkih maraka i skoro osam miliona dolara, švercujući cigarete.

Među optuženima je i Mihalj Kertes, direktor Carine tokom dvedesetih, koji osumnjičen i da je pomagao grupi švercera cigareta koju je predvodio Marko Milošević uz pomoć majke Mirjane Marković.

Sudija Milena Rašić, koja predsedava sudskim većem najavila je da će odbrani biti dopuštena i još dva dodatna dana za završne reč, ako to bude potrebno. Ona će posle završnih reči zakazati izricanje presude.