četvrtak 13. januar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Tri miliona cigara prešvercovali u Nemačku

Tri miliona cigara prešvercovali u Nemačku

BERLIN- Carinska služba nemačke savezne pokrajine Bavarske saopštila je da je uhapšena osmočlana banda švercera cigareta iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Tom prilikom je, kako se navodi u saopštenju, u akciji bilo 130 pripadnika carine i policije, a zaplenjeno 1.500 boksova sa oko 300.000 cigareta.

Cigarete su ilegalno dovožene iz Srbije i Bosne autobusima kojima su prevoženi građani ove dve zemlje na radu u Nemačkoj, pre svega u pokrajinama Bavarska i Baden-Virtemberg.

U saopštenju se navodi da vlasti sada uhapšene švercere sumnjiče da su u protekla četiri meseca ilegalno uvezli u Nemačku preko 3,5 miliona cigareta i da su nemačku carinsku službu time oštetili za najmanje 500.000 evra.

Prema navodima bavarskih medija, boksovi cigareta u Srbiji i Bosni nabavljani su po ceni od 10 evra, a u Nemačkoj prodavani za 25 evra.

Navedeno je i da su autobusi koji su korišćeni za šverc cigareta bili profesonalno preuređeni, pa su u krov vozila bili ugrađeni mehanizmi koji omogućuju brzi utovar i istovar cigareta.

U autobusima u kojima su članovi bande uhvaćeni bilo je samo 15 putnika za Srbiju, osnosno Bosnu.

Policija pretpostavlja da je novac od prodaje karata služio tek za pokrivanje troškova goriva, dok je glavni posao prevoznika zapravo bio šverc cigareta.

Uhapšeni su stari između 22 i 57 godina i svi su poreklom iz Srbije ili Bosne i Hercegovine. Za cigarete su imali "stalne kupce" u mestima na jugu Nemačke, o kojima policija tek nastoji da sazna pojedinosti.