četvrtak 13. januar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Pronađen arsenal avio bombi u Novom Sadu

Pronađen arsenal avio bombi u Novom Sadu

avio bombe, bager, kopanje, Novi Sad

NOVI SAD- Dvadesetšest manjih i dve velike neeksplodirane avionske bombe iz Drugog svetskog rata pronađene su u Novom Sadu u blizini kasarne Majevica prilikom radova na iskopavanju temelja, javila je Radiotelevizija Vojvodine.

To je već četvrti put u poslednjih mesec dana da ekipa kriminalističke tehnike i protivdiverzione zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova na istom mestu demontira stare bombe, a sigurni su da ih u tom delu grada ima još.

Stare nemačke avionske bombe pronađene su na dubini od jedan metar tako što je na njih naleteo radnik, koji je bagerom pripremao teren za nove zgrade.

Kako je rekao policiji, video je samo da se nešto iz zemlje dimi i osetio podrhtavanje.

Stručnjak za eksplozivne naprave Toma Matović izjavio je da je to rizična situacija i da su bombe opasne iako su pod zemljom već šezdesetak godina.

- Prilikom kopanja je malo problem, jer u šaržama postoje ampule sa hemijskim jedinjenjem i ako se ono spoji sa jedinjenjem koje postoji unutar tela bombe, dolazi do aktiviranja. Na njima ne postoji rok trajanja kao ni na jednom eksplozivu, naglasio je Matović.

U blizini kasarne Majevica ranije se nalazio aerodrom koji su Nemci bombardovali 1941. godine, a nakon toga i vojni magacini, pa su u policiji sigurni da bombe potiču iz tog perioda.

Samo na tom potezu u proteklih mesec dana pronađeno je preko 50 neeksplodiranih bombi iz Drugog svetskog rata.

Pronađene bombe biće prevezene u Nikince, jer nigde bliže ne postoji poligon za njihovo uništavanje.

Kako je rekao Matović, gradu su uputili zahtev da se u blizini Novog Sada napravi takav poligon, a na odgovor još čekaju.