Glas Javnosti

Pogled iza kulisa na Met Galu 2024: Luksuz, Moda i Spektakl

Svet
Autor: Glas javnosti

Spisak zvanica čuva se u strogoj tajnosti do samog početka manifestacije

Kao i svake godine, za tri nedelje modni dizajneri i njihove muze, entuzijasti umetnosti i neke od najuticajnijih svetskih ličnosti okupiće se u Metropoliten muzeju umetnosti u Njujorku na najvećoj modnoj večeri: Met Gala.

Ekskluzivna godišnja večera je primarni izvor finansiranja muzejskog Instituta za kostim, koji je dom za skoro 33.000 modnih predmeta iz proteklih sedam vekova. Događaj je takođe postao destinacija za modne insajdere i moćne igrače pop kulture, sa snimcima na crvenom tepihu koji željno prate gledaoci širom sveta.

Ovogodišnja tema "Met Gala", koja se održava svake godine prvog ponedeljka u maju, jeste "Bašta vremena“. Kodeks oblačenja inspirisan je izložbom Instituta za kostim iz 2024. "Uspavane lepotice: Buđenje mode“, koja će biti otvorena 10. maja i predstavlja 250 predmeta iz stalne kolekcije odeljenja. 

Kada je Met Gala 2024.

Ovogodišnja Met Gala održaće se u ponedeljak, 6. maja, u Metropoliten muzeju u Njujorku. Crveni tepih uoči događaja počeće u 18 časova po istočnom vremenu i biće emitovan na veb-sajtu Vogue i kanalima društvenih medija, kao i na E!

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Met Gala (@metgalaofficial_)

Ko odlučuje o temi

Glavni kustos Instituta za kostim, Endrju Bolton, odgovoran je za prolećne modne izložbe, koja je često inspiracija za kodeks oblačenja i temu za Met Gala. Ovogodišnja izložba je "Uspavane lepotice: Buđenje mode“, koja je zamišljena tako da posetioci muzeja mogu da komuniciraju i iskuse istorijsku odeću i modne predmete koji se više ne mogu nositi ili dodirivati. Kako prenosi Vogue, na izložbi će biti predstavljeno 250 komada iz stalne kolekcije Instituta za kostim koji obuhvata preko 400 godina istorije mode, uključujući dizajne Šijaparelija, Živanšija i Diora.

Pošto su neki odevni predmeti, poput balske haljine engleskog modnog dizajnera Čarlsa Frederika Vorta iz 1877. godine, previše delikatni da bi se mogli nositi, izložba će koristiti raznovrstan spektar tehnologija i aktivacija kako bi stvorila senzorno iskustvo za sve odevne predmete, prizivajući čula od mirisa i zvuka do teksture. i kretanje.

"Apelujući na najširi mogući spektar ljudskih čula, program ima za cilj da se ponovo poveže sa izloženim radovima onako kako su prvobitno zamišljeni - sa živošću, dinamikom i na kraju sa životom“, rekao je Bolton u saopštenju za javnost o izložbi. 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели art8amby (@art8amby)


Ko su kopredsedavajući i domaćini Met Gala 2024.

Glavna urednica Vogue i poverenica Instituta za kostim Ana Vintur je kopredsedavajući Met Gala od 1995. (osim 1996. i 1998.) već skoro tri decenije. Ličnosti visokog profila koje kopredsedavaju događajem dele dužnosti domaćina, kao što su pomoć u kreiranju liste gostiju, kustos jelovnika za veče i davanje uvida u dekor.

Ranije kopredsedavajuće su Rijana, Serena Vilijams, Sara Džesika Parker i Amal Kluni.

Ovogodišnji kopredsedavajući su Zendeja, Dženifer Lopez, Bed Bani i Kris Hemsvort, dok će Džonatan Anderson, kreativni direktor modne kuće Loewe, i izvršni direktor TikToka Šou Ci Čev služiti kao počasni predsedavajući. 


Koga možemo očekivati da će prisustvovati

Iako se lista gostiju za Met Gala nikada ne objavljuje pre događaja, pozivnica za slavne ličnosti je postala veoma tražena. Modne kuće i moćne ličnosti Ana Vintur mora lično da odobri pre nego što postane moguće da kupe svoju kartu od 50.000 dolara za događaj ili 300.000 dolara sto. Prisustvo svečanosti je ograničeno na oko 450 gostiju.

Šta se dešava na Met Gala?

Pošto telefoni – a samim tim i kamere – nisu dozvoljeni na Met Gala, nema postova na društvenim mrežama koji otkrivaju šta se dešava kada gosti uđu u muzej. Međutim, Njujork tajms izveštava da goste po dolasku dočekuju večernje stolice i da mogu da pogledaju izložbu tokom koktela. Glavni događaj je večera za stolovima, koja obično uključuje nastup ili neki oblik zabave. Dosadašnji izvođači su: Madona, Rijana i Kejti Peri.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR