sreda 12. jun 2013.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Viši sud proglasio se nenadležnim u slučaju Janjušević

Viši sud proglasio se nenadležnim u slučaju Janjušević

BEOGRAD - Suđenje specijalnom savetniku u preduzeću "Kargo logistički centar brodogradilište Beograd" Zoranu Janjuševiću i direktoru preduzeća Pavlu Miljkoviću nije još zakazano pošto se Viši sud u Beogradu, koji je sproveo istragu protiv njih, 23. maja oglasio nenadležim za taj slučaj.

Portparol suda Dušica Ristić rekla je da još uvek "teče rok za žalbu stranaka (tužilaštva i odbrane) na to rešenje.

Ukoliko rešenje o stvarnoj nenadležnosti postane pravosnažno predmet će biti prosleđen na postupanje Prvom osnovnom sudu u Beogradu, precizirala je Ristić.Stvarna nadležnost suda se određuje prema visini zaprećene kazne odnosno težini krivičnog dela, a Viši sud je nadležan za krivična dela za koja je zaprećena kazna preko 10 godina zatvora.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Janjuševića i Miljkovića 21. decembra prošle godine kojom ih tereti da su oštetili preduzeće "Kargo logistički centar brodogradilište Beograd" čiji je krajnji vlasnik firme Filip Cepter, koji je svedočio tokom istrage.

Miljković se tereti da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja jer je od 1. januara 2006. do 1. januara 2010. godine, uz podstrekivanje Janjuševića, davao naloge finansijskoj službi da odobrava plaćanja za radove koji su izvršeni na Janjuševićevoj kući u Tolstojevoj ulici broj 7. Time su tom preduzeću napravili štetu od 800.000 evra.

Janjušević se u ovom slučaju tereti za krivično delo podstrekavanje na zloupotrebu položaja a i ranije je bio u centru nekoliko afera.Viši sud u Beogradu obustavio je u decembru 2010. godine istragu protiv Zorana Janjuševića, Nemanje Kolesara i još dvojice osumnjičenih da su zloupotrebili službeni položaj u vezi s privatizacijom fabrike cementa "Novi Popovac" kod Paraćina.

Janjušević je široj javnosti poznat kao savetnik za bezbednost Zorana Đinđića, a bio je svedok i na suđenju za njegovo ubistvo.