petak 12. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Glavu izgubio zbog promene ekipe?

ČELNICI POLICIJA HRVATSKE I SRBIJE PORUČILI DA DVE DRŽAVE NEĆE BITI UTOČIŠTE ZA KRIMINALCE

Glavu izgubio zbog promene ekipe?

BEOGRAD - Direktor policije Srbije Milorad Veljović i zamenik direktora policije Hrvatske Milijan Brkić razgovarali su juče u Beogradu o uzajamnoj saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala. Oni su, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, na sastanku razgovarali i o ubistvu srpskog državljanina Cvetka Simića, čiji trup i odsečene noge su proteklih dana nađeni u zagrebačkom jezeru Jarun, dok se za glavom i šakama i dalje traga.
"Sastanak je nastavak naše izuzetno dobre i dugogodišnje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, koja treba da posluži kao primer ostalim zemljama u regionu", izjavio je Veljović posle sastanka.
"Dogovorili smo se da uskoro oformimo operativne timove na nižem nivou, koji će biti u svakodnevnom kontaktu u cilju razmene svih informacija u vezi sa organizovanim kriminalom", rekao je Veljović poručivši i da "ni Srbija ni Hrvatska neće biti utočište bilo koje organizovane kriminalne grupe".
Brkić je zahvalio kolegama iz Srbije "na iscrpnim podacima i saznanjima o slučaju Simića, a pozvao je sve kolege iz regiona da se ugledaju na kvalitetnu saradnju policija Srbije i Hrvatske", navedeno je u saopštenju.
"Nadam se da će naša konkretna i svakodnevna saradnja ići u još boljem smeru, jer jedino tako možemo da se suprotstavimo organizovanom kriminalu na dobrobit građana i Srbije i Hrvatske, ali i celog regiona i EU", rekao je on.

Ubistvo Cvetka Simića Cveleta (44) najverovatnije ima veze s razračunavanjima unutar narkomiljea kojem je, prema nezvaničnim informacijama, i sam pripadao. U svetu organizovanog kriminala poznato je da narkomafija ne prašta, odnosno da svaki put kada policija ima "dobar ulov" neko to plati glavom. A policija je u poslednje vreme i u Hrvatskoj i u Srbiji imala nekoliko velikih zaplena droge kojima je razbijeno nekoliko narkolanaca.
Mogući motiv Simićeve likvidacije, pored osvete za propali posao, može biti i strah moćnika da ne "propeva" o onome što zna. Naime, Simić je, prema nepotvrđenim informacijama, imao nadimak Preletač jer je važio za čoveka koji menja "strane", pa je smatran i mogućim cinkarošem.
Prema informacijama do kojih su došli hrvatski mediji, Simić je u Hrvatsku ušao dvadesetak dana pre nego će biti nađen mrtav, i to iz iz Slovenije. Po dolasku u Zagreb "mercedes" je odvezao na pranje, a potom je otišao u restoran u blizini hotela "West in". Tada je poslednji put viđen živ - navodno su mu na izlasku prišle dve osobe koje su ga ugurale u automobil, posle čega mu se gubi svaki trag do ponedeljka ujutro.

"Ksanaks" za patnju

Cvetko Simić često je boravio u Zagrebu i to najčešće u hotelima "Šeraton" i "Antunović", najčešće ne pod svojim imenom. Uglavnom je vozio terenac BMW7 nemačkih registracija, ali je poslednji put u Hrvatsku ušao u "mercedesu S", koji je zagrebačka policija 18. februara spaljenog našla na Savskoj Opatovini. Prema informacijama Jutarnjeg lista, radilo se o vozilu uzetom na lizing, sa tzv. ekonomskim tablicama.
Pre nekoliko godina hapšen je jer je imao lažne bugarske dokumente. Tada mu je uzet uzorak DNK pa mu je profil "završio" u bazi podataka Centra za kriminalistička veštačenja "Ivan Vučetić". To nije bio jedini njegov susret s tamošnjom policijom, koja ga je "još nekoliko puta legitimisala". Prema nekim informacijama, Simić je najčešće koristio bugarske dokumente. Simić je, kako piše Večernji list, 25. oktobra 2008. uhapšen u Kutini i osumnjičen zbog posedovanja tableta "ksanaksa". Prekršajni sudija kaznio ga je s 2.000 kuna.
- Imao sam nekoliko tableta i za to imam recept. Pre nekoliko dana mi je umrla mama i zbog toga pijem tablete - branio se tada Simić, koji je s tabletama "pao" samo dva dana posle ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića.
Na poligrafskom testiranju kojem je bio podvrgnut, kako piše Jutarnji list, prošao je sva pitanja o Pukaniću i Ivani Hodak.


- Verujemo da je ubijen u Hrvatskoj, no još se ne znaju tačno vreme i uzrok smrti. Ne verujemo da je ubijen i raskomadan na Jarunu, ali smo na dobrom tragu da rešimo slučaj - tvrde istražitelji koji nestrpljivo čekaju rezultate obdukcije.
Srpske tajne službe koje su ga stalno nadzirale nisu mogle da ga lociraju u Hrvatskoj, jer je pre ulaska u tu zemlju isključio svih pet mobilnih telefona koje je koristio.
Simić je važio za osobu od poverenja jer je "odrađivao" velike "poslove", pa je moguće da će njegova likvidacija izazvati novi talas obračuna u podzemlju.
Proteklih godina vezuje se za Luku Bojovića (37), kojeg mediji u regionu, ali i u Evropi, tretiraju kao "jednog od glavnih srbijanskih mafijaša". Dolazio je na sva suđenja koja je Bojović imao u beogradskoj Palati pravde, najčešće ne ulazeći u sudnice.
Simić je drugi čovek blizak Bojoviću koji je stradao za nepunih godinu dana. Telo Ilije Novovića (34), spaljeno u džipu "lendrover", nađeno je 24. aprila 2009. godine u 1.25 sati u ataru sela Dobanovci nadomak Beograda. Obdukcija je pokazala da je ubijen s nekoliko hitaca u glavu i potom zapaljen. Njegovu sudbinu podelio je Goran Marić (38), s kojim se Novović družio poslednje tri godine, mada su obojica bili bliski ljudima iz suparničkih klanova.