ponedeljak 11. jul 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Mesec dana pritvora za generala Kruljca

Mesec dana pritvora za generala Kruljca

ZAGREB- Istražni sudija osječkog županijskog suda odredio je mesec dana istražnog pritvora za komandanta Hrvatske kopnene vojske generala Mladena Kruljca i još petoricu osumnjičenih za melverzacije zemljištem.
Pritvor je tražila Kancelarija za suzbijanje korupcija i organizovanog kriminala koja je protiv njih pokrenula istragu.
Kruljac i ostali osumnjičeni su mešetarili zemljištem u privrednoj zoni opštine Sibinj kod Slavonskog Broda, čime je budžet te opštine oštećen za više od 16,5 miliona kuna (2,3 miliona evra).
Kancelarija je na svojim Internet stranicama izvestila da za zloupotrebe položaja i ovlašćenja, uz Kruljca, tereti načelnika opštine Sibinj Ivicu Batinića, nekadašnjeg člana uprave opštine Ivana Miškovića, preduzetnika Ivana Rimca, autoprevoznika Željka Garića i šefa HDZ-a Brodsko-posavske županije Zdravka Sočkovića.
Batinić i Mišković omogućili su preduzećima i pojedincima kupovinu građevinskog zemljišta po ceni znatno nižoj od stvarne vrednosti.
Kruljac se tereti da je koristio hrvatske vojnike da bi se izgradile saobraćajnice u zoni u kojoj se zemljište nalazilo, što je dodatno povećalo njegovu vrednost .
Vrednim zemljištem trgovalo se na nameštenim konkursima, a na licitacijama su partneri su zarađivali milione.
Kruljac je godinama dovođen u vezu s kriminalnim miljeom u Slavoniji, ali mu to nije smetalo da napreduje i dođe do četvrte po rangu pozicije u Hrvatskoj vojsci (HV).
HV ga je suspendovala za vreme boravka u pritvoru i odredila mu zamenu, a ako bude osuđen izgubiće čin i biće uklonjen iz vojske.