četvrtak 11. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Brutalno ubistvo čoveka od poverenja?

HRVATSKA POLICIJA IDENTITET UBIJENOG SRBINA UTVRDILA DNK ANALIZOM

Brutalno ubistvo čoveka od poverenja?

Cvetko Simić je proteklih godina često viđan u društvu Luke Bojovića (37), kojeg mediji u regionu, ali i u Evropi tretiraju kao "jednog od glavnih srbijanskih mafijaša". Ubijeni je dolazio na sva suđenja Bojoviću u beogradskoj Palati pravde, najčešće ne ulazeći u sudnice

ZAGREB/BEOGRAD - Hrvatska policija juče popodne je objavila fotografiju Cvetka Simića, državljanina Srbije, čiji delovi tela su nađeni u Jarunskom jezeru.

Simićev identitet potvrđen je DNK analizom, jer se njegov DNK profil nalazio u bazi podataka Centra za kriminalistička veštačenja "Ivan Vučetić".

Osoba s dijagnozom

Stručnjaci i ugledni psihijatri odmah su se složili da je ubica "osoba s ozbiljnom dijagnozom", a dr Vladimir Gruden je rekao da bi mogao biti šizofreničar ili psihopata. Gruden kaže da se u takvim slučajevima obično radi o osobama s visokim koeficijentom inteligencije koje svojim zločinima pristupaju oprezno, zbog čega ih nije lako uhvatiti. S druge strane, poznati hrvatski kriminolog Marijan Kraljević King oštro je kritikovao razne stručnjake koji su se upustili u komentarisanje ubistva na Jarunu bez dovoljnog poznavanja materije.

Prema nezvaničnim informacijama, Cvetko Simić u Srbiji ima podeblji dosije, tačnije srpska policija ima takozvana operativna saznanja o njegovim kriminalnim aktivnostima, ali ne i dokaze za njih. Ta saznanja Simića uglavnom povezuju s krijumčarenjem narkotika, ali i krađom automobila.
Simić je proteklih godina često viđan u društvu Luke Bojovića (37), kojeg mediji u regionu, ali i u Evropi tretiraju kao "jednog od glavnih srbijanskih mafijaša". Bojović je dosad povezivan sa svim i svačim, sa ili bez osnova.

"Običnoj" javnosti on je poznat kao sin direktora beogradskog zoološkog vrta, koji je kao "klinac" otišao u Srpsku dobrovoljačku gardu Željka Ražnatovića Arkana. Iz tog perioda, međutim, datira i Bojovićevo poznanstvo s Miloradom Ulemekom Legijom, u međuvremenu višestruko osuđivanim pretposlednjim komandantom rasformirane JSO i jednim od vođa takozvanog zemunskog klana.
Akciju Bojovićevog hapšenja u septembru 2007. godine MUP Srbije je ispratio saopštenjem u kom su naveli da je Bojović jedan od vođa "jedne od najopasnijih kriminalnih grupa", a da je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u pomaganju u skrivanju članova zemunskog klana i da je deo ekipe koja je izvršila više teških krivičnih dela na teritoriji Srbije i u inostranstvu. Tadašnji ministar policije Dragan Jočić rekao je i da arsenal naoružanja nađen u jednom od štekova ukazuje da se grupa spremala za, kako je rekao, tihe likvidacije.

Sve to, međutim, nije dokazano: gromoglasno najavljen proces okončan je aprila 2008. godine kada je Okružni sud u Beogradu Bojovića u prvostepenom postupku osudio na godinu i tri meseca zatvora "samo" zbog nelegalnog posedovanja pištolja "džeriko" i falsifikovanih ličnih dokumenata, koji su nađeni kod njega prilikom hapšenja u stanu u Lovačkoj bb 22. septembra prethodne godine. Takođe nije bila dokazana ni optužba da je Bojović počinio dva krivična dela falsifikovanja javne isprave, pa mu je Prvi opštinski sud u Beogradu 28. decembra 2008. godine izrekao oslobađajuću presudu.

Sva ta suđenja koja su se održavala u beogradskoj Palati pravde pratio je ubijeni Cvetko Simić, najčešće ostajući u holu ispred sudnica.

On je drugi čovek blizak Bojoviću koji je stradao za nepunu godinu dana. Telo Ilije Novovića (34), spaljeno u džipu "lendrover", nađeno je 24. aprila 2009. godine u 1.25 sati u ataru sela Dobanovc,i nadomak Beograda. Obdukcija je pokazala da je ubijen s nekoliko hitaca u glavu i potom zapaljen. Njegovu sudbinu podelio je Goran Marić (38), s kojim se Novović družio poslednje tri godine, mada su obojica bili bliski ljudima iz suparničkih klanova.

Po brutalnosti sličan kraj doživeo je i Cvetko Simić. Njegov trup bez glave i nogu u ponedeljak po podne su u vodi Jaruna našli veslači kluba "Končar", da bi ronioci specijalne policije dan kasnije u jezeru našli i noge, vezane užetom, saopštila je juče zagrebačka policija.

Brutalan zločin kakav, prema izveštajima tamošnjih medija, Zagreb ne pamti posejao je strah i bezbroj pitanja. Naime, noge ubijenog su anatomski prilično precizno uklonjene - na njima se vidi da su odsečene uz čašice kukova, pa istražitelji pretpostavljaju da je to učinila osoba koja ima određeno medicinsko, ili makar mesarsko znanje.

Sumnja se, mada je to malo verovatno s obzirom na uznapredovale forenzičke tehnike, da je kasapljenje tela trebalo da posluži i otežavanju procesa identifikacije tela.

Identitet je otkriven za jedan dan i sada se čekaju nalazi obdukcije koja bi trebala da odgonetne da li je Simić ubijen pre nego što su mu odsečene noge i šake ili ga je ubica masakrirao dok je još bio živ, da bi mu na kraju glavu odsekao zajedno sa vratom.