utorak 11. januar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Petorica iz gnjilanske grupe puštena iz pritvora

Petorica iz gnjilanske grupe puštena iz pritvora

BEOGRAD - Petorica pripadnika nekadašnje gnjilanske grupe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) kojima je suđenje za ratne zločine na Kosovu 1999. godine u završnoj fazi, pušteni su iz pritvora i sa slobode će čekati objavljivanje presude.

Nakon izlaganja završnih reči, sudsko veće na čelu sa Snežanom Nikolić Garotić, odlučilo je 29. decembra, da se iz pritvora puste Ahmet Hasani, Nazif Hasani, Ferat Hajdari, Kamber Sahiti i Burim Fazliu, rečeno je u Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Optuženima je zabranjeno da bez odobrenja suda napuste mesto svog boravišta i moraju da se svakog ponedeljka javljaju policijskoj stanici, a ukoliko prekrše izrečenu zabranu ili ne postupe po nalogu sada, njima ponovo može biti određen pritvor.

Sud je ocenio da više ne stoje razlozi zbog kojih im je pritvor više puta produžavan, kao i da je pri donošenju odluke o ukidanju pritvora dodatno cenio konkretne lične i porodične prilike kao i druge okolnosti svakog od optuženih, a naročito činjenicu da se optuženi nalaze u pritvoru već dve godine.

Na odluku o ukidanju pritvora Tužilaštvo za ratne zločine uložilo je žalbu.

Za mučenja i svirepa ubistva civila u opštini Gnjilane optuženi su, pored te petorice i Aguš Memiši, Faton Hajdari, Samet Hajdari i Selimon Sadiku.

Svi su uhapšeni 26. decembra 2008. godine u Preševu i od tada su u pritvoru. Presuda će biti izrečena uskoro.