petak 10. decembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Uhpašeni zbog malverzacija u privatizaciji

Uhpašeni zbog malverzacija u privatizaciji

BEOGRAD- Policija je, u nastavku borbe protiv protiv zloupotreba u postupku privatizacije i korupcije, uhapsila predsednika Upravnog odbora ugostiteljsko-turističkog preduzeća Nacional Gorana Kneževića (47), direktora iste firme Zorana Milićevića (64) i troje zaposlenih u Agenciji za privatizaciju, saopštilo je danas MUP.

Uhapšeni su izvršni direktor Agencije za privatizaciju Časlav Petrović (41), direktor Sektora za davanje salasnosti u Centru za podršku Agencije za privatizaciju Vladimir Ivić (39) i stručni saradnik u istoj agenciji Vesna Stojković (33), navodi se u saopštenju.

Uhapšeni su omogućili preduzeću Imel group da pribavi imovinsku korist u iznosu od 1.465.000 evra, a na štetu Društvenog preduzeća Nacional, navela je policija.

Oni su zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj uhapšeni u nastavku borbe protiv zloupotreba u postupku privatizacije i korupcije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom iz Beograda, dodaje MUP.

Osumnjičeni Knežević i Milićević su od januara 2005. do jula 2007. falsifikovali odluku Upravnog odbora Društvenog preduzeća Nacional, navodi policija.

Na osnovu te falsifikovane odluke, ugovorili su visinu naknade sa preduzećem Imel group za ekspropisano zemljište, površine 20.283 kvadratnih metara na atraktivnoj lokaciji u opštini Novi Beograd.

To su uradili suprotno Zakonu o eksproprijaciji, i to u iznosu od 485.000 evra, iako je tržišna vrednost istog zemljišta bila 1.950.000 evra, dodaje se u saopštenju.

Društveno preduzeće Nacional je u tom periodu bilo u postupku privatizacije,pa je bila neophodna saglasnost Agencije za privatizaciju za smanjenje ili povećanje kapitala što u ovom slučaju nije učinjeno od strane Petrovića, Ivića i Stojkovićeve.

Oni su na ovaj način omogućila preduzeću Imel group da pribavi imovinsku korist u iznosu od 1.465.000 evra, a na štetu Društvenog preduzeća Nacional.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu a policija nastavlja rad na rasvetljavanju svih nezakonitosti u poslovanju navedenih preduzeća i osoba.