petak 10. decembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Apelacioni sud potvrdio odbijanje Subotićevog jemstva

Apelacioni sud potvrdio odbijanje Subotićevog jemstva

BEOGRAD- Apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu branilaca odbeglog Stanka Subotića Caneta na rešenje kojim mu je odbijen predlog o ukidanju pritvora, izjavila je portparol tog suda Mirjana Piljić.

Ovom odlukom sud je potvrdio rešenje Specijalnog suda u Beogradu, koji je odbio predlog za jemstvo jer smatra da nema uslova da se Subotiću ukine pritvor i povuče međunarodna poternica raspisana za njim, ni za jemstvo od pet miliona evra, koje bi garantovalo da će se on odazivati sudskim pozivima, jer je već gotovo četiri godine u bekstvu.

Ovo je najviši iznos jemstva koji je neki okrivljeni ikada ponudio sprskom pravosuđu, a treći koji nudi Subotić.

Prethodni predlozi za jemstvo od 700.000 evra i dva miliona evra koje je ponudo Subotić bili su odbijeni, jer su, pored opasnosti od bekstva, razlozi za pritvor bili i uticanje na svedoke i težina krivičnog dela.

Jemstvo se određuje samo u slučaju da je razlog za pritvor opasnost od bekstva, jer u slučaju da okrivljeni postane nedostupan pravosudnim organima jemstvo pripada pravosudnom budžetu.

Subotićev branilac po službenoj dužnosti Predrag Marić rekao je prethodno sudu da Subotić nudi tako visoku sumu za jemstvo kako bi mu se omogućila odbrana sa slobode i neposredno suđenje na kom bi mogao da iznese svoju odbranu i kaže šta sve zna o švercu cigareta devedesetih godina.

Subotiću se sudi u odsustvu kao organizatoru grupe od 13 članova, koja je od šverca cigareta 1995. i 1996. godine stekla korist od 28 miliona evra i osam miliona američkih dolara.

Subotića zastupa advokat Marić, po službenoj dužnosti, koga je imenovao Specijalni sud 15.

septembra, pošto su njegovi advokati Vladimir Beljanski i Radoslav Tadić pet dana ranije otkazali pumonomoćje za zastupanje, s obrazloženjem da sud njihovom klijentu nije obezbedio pravo na odbranu.