sreda 10. oktobar 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Suđenje za nakadnu štete porodici Taton počelo u Višem sudu

Suđenje za nakadnu štete porodici Taton počelo u Višem sudu

BEOGRAD - Suđenje za naknadu štete porodici francuskog navijača Brisa Tatona, koji je na smrt pretučen u Beogradu 2009. godine, počelo je pripremnim ročištem pred Višim sudom u Beogradu.

Tatonov otac Alan, majka Suzan i sestra Veržin tužbom protiv Republike Srbije, odnosno Ministrastva unutrašnjih poslova, traže odštetu od 300.000 evra za smrt sina i brata.

MUP Srbije u celosti je osporio tužbeni zahtev Tatonovih, tvrdeći da je država preduzela sve neophodne mere da se spreči nasilje navijačkih grupa, dok je punomoćnik Tatonovih advokat Slobodan Ružić tvrdio suprotno.

Policija takođe smatra da nije odgovorna za smrt Brisa Tatona jer ovaj slučaj nije teroristički akt, odnosno nasilje koje bi ugrozilo bezbednost građana, te da nema osnova po kom bi država Srbija bila odgovorna.

Na kraju pripremnog ročišta, koje je odloženo za 30. januar 2013. godine, sudija Jelena Kilibarda izrekla je opomenu porodici Tatonovih, jer još nisu uplatili sudske takse od 292.500 dinara.

Današnjem ročištu Tatonovi roditelji nisu prisustvovali.

Bris Taton je pretučen u centru Beograda na Obilićevom vencu 17. septembra 2009, neposredno pred fudbalsku utakmicu Partizan - Tuluz, koju je kao navijač francuskog tima došao da prati. Od povreda zadobijenih u tuči preminuo je 12 dana kasnije u Kliničkom centru Srbije.

Zbog tog zločina su huligani, mahom navijači Partizana, osuđeni na kazne zatvora od četiri do 15 godina.