četvrtak 10. jul 2008.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Vukčević: Politika pobedila pravo

Haški tribunal dve godine pred zatvaranje nije postigao zadovoljavajuće rezultate

Vukčević: Politika pobedila pravo

BEOGRAD - Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević ocenio je juče da, dve godine pred gašenje, Haški tribunal još uvek nije postigao zadovoljavajući rezultat, preneo je Tanjug.

Na prezentaciji studije o uticaju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (MKTJ), Vukčević je ukazao da je Haški tribunal jedna od najkontroverznijih institucija koju su uspostavile UN, „osporovana od političara, stručne javnosti, optuženih, ali i žrtava“.

Vukčević je istakao da nije lako davati sud o radu Tribunala posle presuda bivšem komandantu muslimanske vojske u istočnoj Bosni Naseru Oriću i jednom od vođa albanske OVK Ramušu Haradinaju, koje je Haški tribunal nedavno oslobodio svih optužbi za ratne zločine.

Haradinaj je likvidacijom svedoka došao do oslobađajuće presude. Ubijena su dva direktna, jedan posredni i šest potencijalnih svedoka, podsetio je Vukčević, ukazavši da je sudsko veće „veoma jasno skrenulo pažnju na probleme u postupku“, ali da ih je, po njegovom mišljenju, kroz odluku tolerisalo.

U slučaju Orić konstatovan je užasan zločin nad Srbima, takođe u Srebrenici, postojanje logora, ali nijedan od pomenutih počinilaca u pretpretresnim sesijama, kako u Hagu, tako i na lokalnom nivou, nije procesuiran, podsetio je.

POČELO SUĐENJE MILANU I SREDOJU LUKIĆU

HAG- Tužilac Haškog tribunala Dermot Grum izjavio je na jučerašnjem početku suđenja Milanu i Sredoju Lukiću da je grad Višegrad „tužno poznat po zverstvima počinjenim tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine“, javile su agencije.
„Istorija Višegrada je istorija jedne od najuspešnijih kampanja etničkog čišćenja u bosanskohercegovačkom sukobu“, rekao je Grum na početku suđenja dvojici bosanskih Srba, koje sud u Hagu tereti za ubistvo oko 150 muslimanskih civila.
Milan Lukić (40) bio je pripadnik paravojne formacije „Beli orlovi“, a njegov rođak Sredoje Lukić (47) pripadao je „Osvetnicima“.
Grum je naveo da je „tokom proleća i leta 1992. godine, oko 13.000 muslimana nasilno proterano iz svojih kuća, ili ubijeno“, a Višegrad je definisao kao „drugi sumorni grad po obimu nasilnog raseljavanja stanovništva, posle genocida u Srebrenici“. „Beli orlovi“ su, prema njegovim rečima, sarađivali s lokalnom policijom i vojnim jedinicama, kako bi „zaveli teror nad lokalnim bošnjačkim življem“, navodi se u optužnici.

„Imamo zločin, imamo žrtve, ali nema kazne, što kao tužilac veoma teško prihvatam“, kazao je Vukčević, dodavši da se „nije lako otrgnuti od osećaja mučnine i od činjenice da su žrtve žrtvovane još jedanput“.

„U ovom času, kada politika počinje da dominira nad pravom, dobijamo besmisao i sa takvim stvarima veoma je teško boriti se“, rekao je tužilac, naglasivši da će Srbija izvršiti svoje međunarodne obaveze i uhapsiti preostale haške begunce.

Istorijski gledano, Tribunal je odigrao veliku ulogu uspostavivši pravila i standarde, ali nije uspeo na pravi način da se nametne na prostoru bivše Jugoslavije, ni u jednoj zemlji regiona, kao što je to učinio sud u Sijera Leoneu, ocenio je on.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović je ukazala da „neke poruke koje stižu iz Tribunala zabrinjavaju i da nam govore da je politika jača od pravde za žrtve“.

„Ako zločinci postanu političari, kakve će biti institucije koje oni vode“, zapitala je Malovićeva.