sreda 10. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Presuda za ubistvo civila u Hrvatskoj 15. marta

Presuda za ubistvo civila u Hrvatskoj 15. marta

BEOGRAD - Presuda Panetu Bulatu i Radetu Vraneševiću, optuženima za ubistvo šest civila u mestu Banski Kovačevac u Hrvatskoj, 1992. godine, biće izrečena 15. marta pred Većem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.
Završnim rečima tužilaštva i odbrane juče je završen dokazni postupak tokom kog su saslušana 42 svedoka i tri oštećena.

Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je da se optuženi Bulat i Vranešević proglase krivim za zločin i da se kazne adekvatno stepenu izvršenog krivičnog dela.
"Tokom pretresa izvedeni su svi neophodni dokazi. Sve bitne činjenice koje su predmet optužbe utvrđene su na nesumnjiv način", kazao je zamenik tužioca za ratne zločine Veselin Mrdak u završnoj reči.
On je istakao da su odbrane optuženih neosnovane i usmerene na izbegavanje krivice za počinjeno delo, dodajući da su po oceni Tužilaštva oni postupili sa velikim umišljajem, svesno i sa namerom da izvrše krivično delo, kao i da na njihovoj strani nema olakšavajućih okolnosti.
Mrdak je naveo da se tokom suđenja kao jedini motiv ubistva šest civila pokazala etnička pripadnost žrtava koje su bile hrvatske nacionalnosti.

Optužbe

Bulat i Vranešević terete se da su kao pripadnici organa bezbednosti Vojske Republike Srpske Krajine u periodu između 19. i 23. marta 1992. godine ubili šest civila, uglavnom starijih meštana Banskog Kovačevca.
Pet žena i jedan muškarac starosti od 63 do 81 godine su, kako se navodi u optužnici, po naređenju optuženog Bulata dovedeni u dvorište jedne kuće gde je iz automatske puške na njih prvo pucao Bulat, a zatim i drugooptuženi Vranešević.
Tela ubijenih civila su po naređenju Bulata Vranešević i drugi pripadnici te jedinice bacili u obližnji bunar koji su zatim minirali.


Ubijeni su Grga Mihalić, Bara Mihalić, Kata Mihalić, Veronika Krupić, Mara Lesar i Mara Đerek, a kako je naveo Mrdak, posmrtni ostaci nekih žrtava do danas nisu pronađeni.

Branilac prvooptuženog Bulata advokat Đorđe Kalanj zatražio je u završnoj reči oslobađajuću presudu za svog branjenika zbog, kako je naveo, nedostatka dokaza odnosno očevidaca događaja za koji se optuženi tereti.
On je ukazao sudskom veću da prilikom odmeravanja kazne Bulatu kao olakšavajuće okolnosti obzir uzme to što ima 60 godina i što ranije nije osuđivan.

I branilac drugooptuženog Radeta Vraneševića, advokat Zvonko Radovanović zatražio je oslobođajuću presudu osporivši pravnu kvalifikaciju i činjenično stanje navedeno u optužnici.
"Nijednim izvedenim dokazom nisu potvrđeni navodi u optužnici da je Vranešević preduzeo bilo koju radnju koja bi se mogla kvalifikovati kao ratni zločin", kazao je Radovanović u završnoj reči.

Optuženi Bulat i Vranešević ostali su pri svojim odbranama iznetim na početku suđenja 2. septembra 2008. godine negirajući navode optužnice i tražeći od suda da donese pravednu presudu.
Bulat se nalazi u pritvoru, a Vranešević se tokom postupka branio sa slobode.
Slučaj "Banski Kovačevac" je hrvatsko tužilaštvo ustupilo Tužilaštvu za ratne zločine Srbije u maju prošle godine na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih dela ratnih zločina.