sreda 10. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Počelo suđenje aktivisti za ljudska prava u Nišu

Počelo suđenje aktivisti za ljudska prava u Nišu

NIŠ - Aktivisti za ljudska prava Dariju Milenkoviću, koga opštinski tužilac tereti za nanošenje teških telesnih povreda, juče je počelo suđenje pred niškim Osnovnim sudom.
Milenković je optužen da je teško povredio Miloša Brankovića, koji je bio u grupi skinhedsa koji su se potukli sa posetiocima koncerta "Mirovnog karavana" u Nišu 2007. godine.

Početku suđenja je prisustvovalo desetak aktivista nevladinih organizacija iz Niša i Srbije.
Opštinski tužilac u Nišu podneo je optužni predlog protiv Milenkovića, u kojem mu stavlja na teret da je 12. maja 2007, za vreme koncerta nevladinog "Mirovnog karavana" na niškom Pravnom fakultetu, Brankovića "udario pivskom flašom u glavu i ubo nožem u butinu".
Tužilac je zasnovao predlog na izjavi Brankovića, uz izjavu Dušana Đorđevića, koji je takođe učestvovao u tuči sa posetiocima koncerta.

"Skinhedsi" Đorđević i Lazar Živković su pred Osnovnim sudom u Nišu oslobođeni optužbi za nasilničko ponašanje.
"Uputili smo zahtev Republičkom javnom tužilaštvu da izvrši nadzor i preispita rad Opštinskog tužilaštva u Nišu u slučaju pokretanja postupka protiv aktiviste Milenkovića, koji je, po nama, vrlo neuobičajen i neregularan", rekla je novinarima Maja Stojanović, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava.

"Predlog nije zasnovan na bilo kakvim dokazima već isključivo na izjavama skinhedsa protiv Milenkovića, inače jedne od žrtava njihovog napada. Neophodno je sprovesti novu istragu, na osnovu koje će postupajući sudija moći da razmotri osnovanost optužnog akta protiv Milenkovića i eventualno zaustaviti postupak na samom početku", rekla je Stojanovićeva.
U tuči na koncertu 2007. godine povređeno je deset ljudi, a dvojica skinhedsa su uhapšeni.