sreda 10. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Obnovljeno suđenje za zločin nad Srbima u Novskoj

Obnovljeno suđenje za zločin nad Srbima u Novskoj

ZAGREB - U Sisku je počelo obnovljeno suđenje dvojici bivših pripadnika Hrvatske vojske, Vidu Damiru Ragužu iz Iloka i Željku Škledaru iz Novske zbog ratnog zločina ubistva četvoro srpskih civila iz Novske u zapadnoj Slavoniji u novembru 1991. godine, prenosi hrvatska štampa.
Ragužu, koji se navodno skriva u BiH, sudi se u odsustvu, dok Škledar na suđenje dolazi iz pritvora.
U optužnici koja je u ponedeljak pročitana na početku suđenja u Županijskom sudu u Sisku, Raguž i Škledar terete se za vrlo svirep zločin počinjen 21. novembra 1991. godine u Novskoj kada su u kući Miše Raškovića masakrirali, poklali ili ubili vatrenim oružjem na posebno okrutan i brutalan način bračni par Mišu i Sajku Rašković, Ljubomira Vujića i Mihajla Šeatovića.

Žena je nađena gola, razrezanog vrata i prsnog koša i izrešetana rafalom, dok su muškarcima rezani delovi tela, na kojima je bilo mnoštvo rana od metaka automatske puške.
Pored optuženih, u kući su bili i Dubravko Leskovar i Ante Perković, koji su u međuvremenu umrli, kao i Marijan Kumić i Borislav Tutić. Zbog tog zločina, Leskovaru i Ragužu suđeno je na Vojnom sudu 1992. godine, a rešenjem tog suda od 10. novembra 1992. godine krivični postupak je obustavljen pogrešnom primenom zakona o amnestiji.

Kumić i Tutić nisu optuženi za ovaj zločin, iako je Tutić bio obuhvaćen istragom i bio u istražnom zatvoru u Sisku 1992. godine.
Posle skoro 20 godina pravne borbe žene ubijenih Mihajla Šeatovića i Ljubomira Vujića, Marica Šeatović i Ana Vujić, uspele su isposlovati da se podigne nova optužnica i sudi za ratni zločin ubicama njihovih muževa.

Kumić i Tutić su na jučerašnjem svedočenju izjavili da su posle traženja oružja od žrtava izašli iz Raškovićeve kuće, u kojoj su ostali Raguž i Leskovar, ali i da nisu čuli pucnjeve, već vikanje i zvuke šamaranja.
Šeatovićeva je podnela zahtev za odštetu zbog smrti muža, koji je odbijen uz obrazloženja da se nije radilo o ratnom zločinu i da država nije odgovorna.