sreda 10. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Knežević: Optužen sam jer sam bio ispred svog vremena

Knežević: Optužen sam jer sam bio ispred svog vremena

BEOGRAD - Bivši gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević, optužen kao vođa grupe koja je oštetila budžet za 150 miliona dinara, negirao je juče krivicu pred Specijalnim sudom i rekao da je optužen zato što je bio "ispred svog vremena".

"Mnogi državni funkcioneri, pa i predsednik (Srbije, Boris) Tadić isticali su Zrenjanin kao primer privlačenja investicija. Vlada Srbije je 11. februara 2010. godine donela uredbu po kojoj je moguće građevinsko zemljište dati u zakup po nižoj ceni od tržišne ili bez naknade", rekao je Knežević na početku suđenja, koje je juče počelo ispočetka zbog promene člana sudskog veća.

"Ako je problem što je neko u Srbiji ispred svog vremena i ako je problem zapošljavanje novih 3.000 ljudi, onda nam nema spasa", rekao je Knežević, koji je, između ostalog, optužen i za davanje građevinskog zemljišta u zakup po cenama nižim od tržišnih.

Knežević je rekao i da ostaje pri svojoj ranijoj odbrani, koju je juče kratko dopunio i sudu priložio vladinu uredbu.

Pored Kneževića, optuženo je još 20 ljudi, među kojima i bivši gradski funkcioneri Zrenjanina.
Oni su optuženi za zloupotrebe u izdavanju u zakup građevinskog zemljišta i nameštanje tendera i terete se za krivična dela zločinačko udruživanje, zloupotreba službenog položaja i primanje i davanje mita.

Suđenje Kneževiću počelo je 26. oktobra 2009. godine. Predsednica sudskog veća ostala je sudija Maja Kovačević-Tomić, a novi član sudskog veća je sudija Velimir Lazović.
Knežević je do hapšenja u oktobru 2008. godine bio funkcioner Demokratske stranke, a tokom sudskog postupka prešao je u Srpsku naprednu stranku.