sreda 9. maj 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Policajci ponovo oslobođeni optužbi za ubistvo Bitićija

Policajci ponovo oslobođeni optužbi za ubistvo Bitićija

BEOGRAD  - Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ponovo je oslobodilo optužbi dvojicu srpskih policijaca Sretena Popovića i Miloša Stojanovića da su pomogli neposrednim izvršiocima u likvidaciji braće Bitići 1999. godine u Petrovom selu.

Oni su i prvom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud bili oslobođeni optužbe da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija koji su američki državljani albanske nacionalnosti.

Tužilaštvo za ratne zločine ponovo ima pravo da uloži žalbu na današnju presudu, a Apelacioni sud ima obavezu da pravosnažno odluči u tom predmetu jer više po zakonu nema pravo da ukine prvostepenu odluku.

Prema navodima optužnice, Popović zvani "Pop" iz Niša u toku 1999. godine kao komandir izviđačko-diverzantskog voda Operativno poternih grupa koje su formacijski pripadale 124. interventnoj brigadi PJP naredio je 8. jula 1999. Stojanoviću da uhapsi braću Bitići, posle izdržane kazne zbog ilegalnog ulaska u SR Jugoslaviju iz Albanije.

Bitići su došli na Kosovo s namerom da se bore u OVK.

Dok su napuštali zatvor u Prokuplju Stojanović ih je, po naređenju Popovića uhapsio i sproveo do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom selu gde ih je zatvorio.

Sutradan, 9. jula, u kasnim večernjim satima predao ih je pripadnicima MUP-a Srbije.

Utvrđeno je da su braća Bitići ubijeni metkom u potiljak, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom selu.

Prvo suđenje u predmetu “Braća Bitići” počelo je 13. novembra 2006. godine.