utorak 8. maj 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Suđenje za pokušaj ubistva Čumeta zatvoreno za javnost

Suđenje za pokušaj ubistva Čumeta zatvoreno za javnost

BEOGRAD - Suđenje Ljilji Stojić zbog optužbi da je 2002. godine pokušala trovanjem da ubije tadašnjeg supruga Ljubišu Buhu Čumeta, svedoka saradnika u procesima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i protiv "zemunskog klana", nastavljeno je pred Višim sudom u Beogradu, iza zavtorenih vrata.

Sud je, na molbu odbrane, odlučio da do kraja tog suđenja isključi javnost radi zaštite privatnog i porodičnog života Stojićeve.

Međutim, po okončanju suđenja presuda Buhinoj bivšoj supruzi će biti javno objavljena.

Stojićeva, koja je do skoro nosila prezime bivšeg supruga, optužena je za krivično delo ubistvo u pokušaju.

Ona na početku suđenja u decembru prošle godine nije detaljno iznosila odbranu, već je navela da ostaje pri ranije datim iskazima.

U svedočenju u Specijalnom sudu tokom procesa protiv pripadnika "zemunskog klana" 30. novembra 2005. godine priznala je da je zastrašena pretnjama ubijenog vođe "zemunskog klana" Dušana Spasojevića Šiptara da će joj ubiti sina i silovati ćerku, pristala da izvrši njegov nalog i tadašnjem suprugu sipa otrov u piće.

Tada je detaljno ispričala kako su joj Spasojević i takođe ubijeni "zemunac" Mile Luković Kum dali otrov, presrevši je na putu do pijace.

Muža je, kako je tada ispričala, pokušala da ubije, sipajući mu otrov u sok, ali je, ipak, uspeo da preživi.

Ljiljana Buha je nestala u maju 2002, a nađena je, kako je tada saopštila policija, u jednom šahtu godinu dana kasnije.

Prema njenom svedočenju, "zemunci" su je oteli 7. maja 2002. godine i selili je iz stana u stan, dok nije uspela da pobegne posle ubistva premijera Đinđića.