petak 8. april 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Odloženo suđenje za oduzimanje kuće Slobodana Miloševića

Odloženo suđenje za oduzimanje kuće Slobodana Miloševića

BEOGRAD - Suđenje po tužbi i protivtužbi u sporu između države Srbije i naslednika bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića zbog nelegalnog prisvajanja kuće u Užičkoj ulici 34 odloženo je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu za 13. maj.

Suđenje je odloženo zbog izostanka advokata Vladimira Galjaka privremenog zastupnika Marka Miloševića, koji je preko pripravnika obavestio sud da je sprečen da prisustvuje suđenju. Galjak je odlukom suda postavljen za privremenog zastupnika Marka Miloševića koji je u višegodišnjem bekstvu od pravosudnih organa Srbije, koji ga terete za više krivičnih dela.

Punomoćnici Mire Marković, udovice predsednika SRJ, i njegove ćerke Marije zatražili su pisanim putem da se ovo suđenje prekine jer smatraju da Viši sud nije nadležan za postupanje, već Upravni sud.

Odluke koje su prethodile ugovoru o zakupu, a potom i otkupu sporne nekretnine u Užičkoj nemaju karakter akata o kojima odlučuje Viši sud, smatraju zastupnici ženskog dela porodice Milošević.

Republičko javno pravobranilaštvo, koje zastupa državu Srbiju, tužbom protiv Miloševićevih naslednika traži od suda da utvrdi apsolutnu ništavnost ugovora o kupovini kuće u Užičkoj.

Članovi Miloševićeve porodice tuženi su kao naslednici kuće za koju država tvrdi da je stečena suprotno Zakonu o stanovanju, pošto je Milošević tada već imao jedan otkupljeni stan u vlasništvu, u Tolstojevoj 33. Kuća jedino sudskom presudom može da bude vraćena u svojinu države. Na ovom suđenju, osim tužbe Republičkog javnog pravobranilaštva, razmatraće se i protivtužba ćerke bivšeg predsednika SRJ Marije, koju je sredinom februara 2009. godine njen punomoćnik podneo sudu, a sud spojio postupke.

Kuću o kojoj je reč, od oko 100 kvadratnih metara, Milošević je otkupio 20. jula 1999. godine, za tadašnjih 5.000 nemačkih maraka.

Država Srbija je, prvobitno, tužila Miloševića, kao potpisnika ugovora, ali je posle njegove smrti, 11. marta 2006. godine, i prekida koji je trajao zbog utvrđivanja naslednika, postupak nastavljen protiv njegove supruge Mire Marković i dece Marije i Marka Miloševića.

Marku i Mariji Milošević, kao i Miri Marković zabranjeno je odlukom suda otuđenje, opterećenje ili bilo kakvo drugo raspolaganje kućom u Užičkoj do okončanja ovog postupka.
Pošto je reč o parničnom postupku, prisustvo Markovićeve, Marije i Marka Miloševića nije neophodno.