petak 8. april 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Odloženo suđenje Miši Vaciću za 13.jun

Odloženo suđenje Miši Vaciću za 13.jun

BEOGRAD - Suđenje vođi desničarske organizacije Srpski narodni pokret 1389 Miši Vaciću, optuženom za diskriminaciju, odloženo je za 13. jun pred Prvim osnovnim sudom zbog sprečenosti njegovih advokata da prisustvuju suđenju.

Vacić je optužen za krivično delo rasne i druge diskriminacije vezano za delovanje 1389 tokom 2009. godine, kada je otkazana "Parada ponosa". Na četvrtom suđenju bilo je planirano svedočenje gej-lezbejskih aktivista.

Advokat Aleksandar Đorđević rekao je da ne može da prisustvuje suđenju jer u Šapcu, kao branilac, na saslušanju ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, uhapšenog po poternici Hrvatske.Đorđević je rekao da ni advokatica Gordana Božilović nije mogla da dođe na suđenje Vaciću, jer u isto vreme brani optuženog koji je u pritvoru.

Vacić je naveo da želi prisustvo advokata kako bi njegova odbrana mogla da sasluša svedoke na odgovarajući način.

Sudija Ivana Ramić podsetila je optuženog i njegovog advokata da je i prošlo suđenje, 28. februara, odloženo zbog izostanka advokata koji su tada u štrajku, i istakla da je danas poslednji put odložila suđenje na zahtev odbrane.

- Ovo je suđenje po skraćenom postupku i po zakonu mogu da sudim i bez vašeg prisustva. Uvažiću vaš predlog, ali ovo je poslednji put", rekla je je Ivana Ramić.

U Palati pravde okupili su se aktivisti LGBT organizacija i pokreta 1389. Nije bilo incidenata, a ispred sudnice i Palate pravde bilo je više desetina policajaca.