nedelja 7. februar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Vlasniku i direktorima "Peštana" određen pritvor

Vlasniku i direktorima "Peštana" određen pritvor

KRAGUJEVAC - Vlasniku aranđelovačkog preduzeća "Peštan" Božidaru Petkoviću (55), koga je policija u petak uhapsila zbog sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja, određen je pritvor, izjavio je Tanjugu portparol Osnovnog suda u Kragujevcu Žarko Stevanović.

Stevanović je dodao da je pritvor, za isto krivično delo, određen i generalnom direktoru tog preduzeća Radovanu Grujiću (59) kao i Ljiljani Marčeti (58), koja je obavljala funkciju finansijskog direktora.

Prema saopštenju Policijske uprave u Kragujevcu, Petković, Grujić i Marčeta oštetili su budžet Srbije za više od 175 miliona dinara, odnosno za više od 1,7 miliona evra.

Oni su od 2006. do 2008. godine u preduzeću "Peštan" organizovali proizvodnju i prodaju "na crno" PVC stolarije, vodovodnog materijala i drugih proizvoda vrednosti preko 743 miliona dinara, bez evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća, čime su izbegli obračunavanje i plaćanje PDV-a u iznosu od preko 145,8 miliona dinara.

Policija dalje navodi da su Petković, Grujić i Marčeta u istom periodu zaposlenima isplaćivali zarade po sistemu "na ruke", bez evidentiranja u knjigovodstvenoj evidenciji, čime su izbegli plaćanje preko 22,7 miliona dinara poreza i doprinosa.

Tako su, po osnovu neobračunatog i neuplaćenog poreza na dodatu vrednost, poreza po odbitku i neosnovano iskazanog iznosa za povraćaj PDV-a oštetili budžet Srbije za više od 175 miliona dinara.