nedelja 7. februar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Laušević sutra na njujorškom sudu

OD ODLUKE SUDIJE ZAVISI OSTANAK POZNATOG GLUMCA U SJEDINJENIM DRŽAVAMA

Laušević sutra na njujorškom sudu

Ukoliko bude usvojen zahtev tužioca Slobodan Radovanović o zahtevu za zaštitu zakonitosti Laušević će biti konačno oslobođen u Srbiji

BEOGRAD - Da li će Žarku Lauševiću (49) biti dozvoljeno da ostane u Sjedinjenim Državama i pod kojim uslovima odlučiće sutra sud u Njujorku, gde je poznati glumac uhapšen 2. jula jer nije imao uredne boravišne papire.
Iz imigracionog pritvora, u kojem je bio do 14. septembra, pušten je na slobodu uz kauciju od 10.000 dolara kao garanciju da će se pojaviti pred sudom na narednom ročištu.
Lauševiću je marta 2001. Vrhovni sud Crne Gore izrekao pravosnažnu presudu od 13 godina, posle nekoliko sudskih postupaka, zbog prekoračenja nužne odbrane, jer je hicima iz pištolja u noći između 30. i 31. jula 1993. u podgoričkom kafiću "Epl" usmrtio Dragora Pejovića (20), Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.
Vrhovni kasacioni sud Srbije još nije odlučio o zahtevu za zaštitu zakonitosti koji je podneo bivši republički tužilac Slobodan Radovanović povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je Lauševiću povećana kazna sa četiri na 13 godina zatvora. Ukoliko bude usvojen zahtev tužioca, Laušević će biti konačno oslobođen u Srbiji jer je on već bio četiri godine i sedam meseci u zatvoru.
U zahtevu za zaštitu zakonitosti tužilac Radovanoć naveo je da se Vrhovni sud Crne Gore upustio u ocenu dokaza, a zakonom je propisano da to može da čini samo neposredno, kada se otvori pretres, što u slučaju Lauševića nije učinjeno.

Ublažavanje kazne Lauševićev branilac, advokat Slobodan Pajović, podneo je Vrhovnom sudu Srbije zahtev za vanredno ublažavnje kazne poznatom glumcu. Vrhovni sud je u drugoj polovini novembra odlučio da je Okružni sud u Beogradu nadležan za molbu za vanredno ublažavanje kazne, koji je molbu po proceduri prosledio Okružnom tužilaštvu na mišljenje.


Tužilac u zahtevu navodi i da je povređeno pravo Lauševića tako što je Vrhovni sud Crne Gore maja 2001. odbio da razmatra inicijativu njegovih branilaca koji su saveznom tužilaštvu zajedničke države podneli zahtev za zaštitu zakonitosti.
Treći opštinski sud u Beogradu, koji je raspisao poternicu za Lauševićem po presudi crnogorskog suda, odložio je izvršenje kazne i povukao poternicu protiv njega dok Vrhovni sud Srbije odluči o zahtevu tužioca.
I. C. L.