utorak 6. decembar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Počelo suđenje gazda Jezdi iz sedmog pokušaja

Počelo suđenje gazda Jezdi iz sedmog pokušaja

Suđenje vlasniku piramidalne štedionice Jezdimiru Vasiljeviću zbog prevare štediša započelo se iz sedmog pokušaja čitanjem nalaza medicinskog veštačenja

BEOGRAD - Suđenje vlasniku nekadašnje piramidalne štedionice "Jugoskandik" Jezdimiru Vasiljeviću i njegovim saradnicima zbog optužbi za prevaru, u kojoj je oštećeno više hiljada građana Srbije početkom devedesetih, počelo je iz sedmog pokušaja pred Višim sudom u Beogradu.

Sudu je dostavljeno veštačenje Vasiljevićeve procene sposobnosti koje je uradio Institut za sudsku medicinu, nakon čega je utvrđeno da je on procesno sposoban da mu se sudi.

Međutim, Vasiljević je rekao da se "ne oseća sposobnim" da iznosi odbranu, ali da će pratiti suđenje.

Vasiljevića, poznatog i kao "gazda Jezda", na današnje suđenje je sudska straža dovela iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu, gde boravi od 26. marta 2010. godine.

Prema prvooptuženom u tom procesu, Miloradu Vukotiću postupak je razdvojen, pošto se on nije pojavio u sudnici.

Tužilaštvo je predložilo da se Vukotiću odredi pritvor i sudi u odstustvu jer je bio na jednom od sedam zakazanih pretresa.

Zbog zloupotrebe službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku" početkom 0-ih, pored Vasiljevića i Vukotića, optuženi su i Ljubivoje Šundić, Dragan Antonijević i advokat Stevan Protić.

Suđenje zbog zloupotrebe službenog položaja, prevare i utaje u vezi s piramidalnom štednjom u "Jugoskandiku" početkom 90-ih, prekinuto je 2006. zbog Vasiljevićevog bekstva iz zemlje.

Vasiljević je uhapšen u Holandiji u aprilu 2009. po srpskoj poternici, a izručen je 26. marta prošle godine i upućen u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu.