subota 6. novembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Basta i Romić pratili Draškovića u Budvi

Basta i Romić pratili Draškovića u Budvi

BEOGRAD - Bivši načelnik beogradskog centra Državne bezbednosti (DB) Milan Radonjić izjavio je na početku novog suđenja da je lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković praćen po njegovom nalogu zbog svojih aktivnosti, a ne sa ciljem da se pripremi atentat na njega.

Odbacujući kao sramne navode optužnice koja ga sa dvojicom saradnika tereti za pomaganje u pokušaju ubistva lidera SPO 2000. godine u Budvi, Radonjić je istakao da u životu nije izvršio krivično delo pa ni ovo za koje se tereti i da je uvek sve radio u skladu sa pravilima i propisima službe i zakonom.

"Ova konstrukcija od postupka koji traje već 10 godina je bruka, bezobrazluk i zloupotreba. Nadam se da će oni koji su učestvovali u ovom krivičnom delu pred ovim ili nekim drugim sudskim većem odgovarati za takav odnos, ne prema meni lično, već prema službi", naglasio je Radonjić.

On je potvrdio da su po njegovom nalogu bivši načelnici za unutrašnji i spoljni ekstremizam u beogradskom centru DB-a Stevan Basta i Ratko Romić išli u Budvu kako bi vršili opservaciju nad Draškovićem i izvršili druge operativno tehničke mere, koje je ranije detaljno objasnio (slikanje kuće, brava...kako bi mu se postavili prislušni uređaji).

Drašković je prema ranije iznetim odbranama optuženih koje danas nisu ponavljali detaljno praćen zbog sumnji da će se u Budvi sastajati sa ljudima iz američkih i ruskih obaveštajnih službi.

Odgovarajući na pitanje tužioca Vojislava Šoškića, Radonjić je rekao da se nije sastao sa bivšim komadantom Jedinice za specijalne operacije Miloradom Ulemekom Legijom i pripadnikom te jedinice Nenadom Ilićem u policijskoj stanici Stari grad u Beogradu, desetak dana pre pokušaja atentata na Draškovića 15. juna 2000.

Bivšeg šefa beogradske tajne službe sada, kako je naveo, izdržava supruga, jer je nezaposlen.

Optuženi Basta i Romić, takođe, negirali su krivicu za učešće u pripremi neuspelog atentata na Draškovića, navodeći da ostaju pri svojim ranijim odbranama u kojima su detaljno objasnili kako su obavili svoje zadatke u skladu sa pravilima službe.

Prema najavi predsednice sudskog veća, na sledećem pretresu 27. decembra će biti saslušani svedoci iz DB-a Radovan Božović i Đorđe Stevanov, dok će se iskazi svedoka saslušanih na suđenju pred starim sudskim većem pročitati.

Suđenje je ponovo počelo zbog promene veća do koje je došlo posle opšteg izbora sudija u decembru prošle godine.

Prema optužnici, Basta i Romić su, po naređenju Radonjića, pratili Draškovića i slikali njegovu kuću u Budvi, a zatim te fotografije predali bivšem načelniku DB-a Radomiru Markoviću, koji je postupao po nalogu preminulog predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

Marković je, navodi se u optužnici, sporne fotografije predao neposrednim izvršiocima pokušaja ubistva Draškovića koji su zbog toga pravosnažno osuđeni pred Specijalnim sudom. Radonjić, Basta i Romić brane se sa slobode.