subota 6. oktobar 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Ukinut pritvor Jovanu Tintoru za ubistvo u Vrujcima

Ukinut pritvor Jovanu Tintoru za ubistvo u Vrujcima

VALJEVO - Vanraspravno krivično veće Višeg suda u Valjevu ukinulo je pritvor Jovanu Tintoru (59) iz Kadine Luke, kod Ljiga, osumnjičenom za ubistvo Branka Petrovića (50) iz mioničkog sela Todorin Do. 

Više tužilaštvo u Valjevu preinačilo je kvalifikaciju dela u ubistvo na mah za šta je zaprećena zatvorska kazna do pet godina, što je bio procesni razlog da se pritvor ukine jer su tokom dosadašnje istrage već saslušani svi svedoci. 

Tužilaštvo je preinačilo kvalifikaciju dela posle neuropshijiatrijskog veštačenja u kojem stoji da je Tintor ubistvo počinio u stanju jake razdraženosti jer ga je vređao pokojni Petrović. 

Tintor je 3. avgusta usmrtio Petrovića posle kraće prepirke u Banji Vrujci hicima iz svog pištolja, koji je uzeo iz gepeka automobila parkiranog pored rečice u kojoj se mazao lekovitim blatom. 

Tintor je posle ubistva pobegao, policija je njegov automobil sutradan pronašla u okolini Čačka, a on se valjevskoj policiji predao u noći između 4. i 5. avgusta. 

Prema svedočenjima očevidaca, Petrović je navodno opsovao i uvredio Tintora nakon čega ga je ovaj usmrtio sa dva hica iz pištolja. 

Prema ranijem pisanju pojedinih beogradskih medija, Tintor je u vreme rata u BiH bio savetnik predsednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića i četnički vojvoda. Potom se kao izbeglica naselio u selu Kadina Luka, kod Ljiga. Slovio je i kao finansijer Srpske demokratske stranke. 

Pre rata u BiH bio je moler i kafedžija. Uoči majskih lokalnih izbora u Srbiji, on je u ljiškoj opštini prikupljao potpise za listu Ravnogorskog pokreta ali je nije predao. Jovan Tintor će se tokom daljeg "skraćenog krivičnog postupka" pred Višim sudom u Valjevu braniti sa slobode.