Glas Javnosti

Od umetnina do ovaca: Šta sve Srbi stavljaju pod zalog da bi izbegli bankrot?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Agencija za privredne registre (APR) navodi da je ukupna vrednost potraživanja obezbeđenih na dan 31. decembra 2023. godine iznosila 100,8 milijardi evra

U Srbiji, dužnici sve češće stavljaju pod zalog različite vrednosti - od umetničkih dela i nakita do vozila i stočnog fonda, kako bi obezbedili otplatu svojih kredita. Među najzanimljivijim predmetima zaloge nalaze se umetnička dela, zlatni nakit, ali i krave i ovce. Ova praksa pokazuje koliko su različiti predmeti vrednosti u životima ljudi, i kako se oni koriste u finansijske svrhe, često kao poslednja opcija u borbi sa dugovima.

Zabeleženi su i zanimljivi primeri zaloga, kao što su zaloge nad vlasničkim udelima u firmama, što pokazuje da preduzeća koriste sve raspoložive resurse kako bi obezbedila finansijsku stabilnost ili izmirila postojeće obaveze. U poslednjih nekoliko godina, povećao se broj upisanih založnih prava koji uključuju prava potraživanja, udele i druga imovinska prava. Ova tendencija je znak kako se tržište zaloge prilagođava savremenim poslovnim potrebama i finansijskim izazovima.


Agencija za privredne registre (APR) navodi da je ukupna vrednost potraživanja obezbeđenih na dan 31. decembra 2023. godine iznosila 100,8 milijardi evra. Ovo ukazuje na značaj založnih prava kao ekonomskog alata koji omogućava poveriocima da obezbede naplatu svojih potraživanja kroz različite forme zaloga.

Založna prava se registruju u elektronskoj bazi podataka APR, koja je dostupna javnosti i pruža transparentan uvid u sve aktuelne zaloge i obaveštenja o postupcima namirenja. Sa digitalizacijom registra i uvođenjem online servisa za registraciju i praćenje založnih prava, APR olakšava i modernizuje pristup ovim važnim informacijama.



Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR