petak 6. maj 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Počelo suđenje Šandoru Kepiru za Novosadsku raciju

Počelo suđenje Šandoru Kepiru za Novosadsku raciju

BUDIMPEŠTA - Suđenje Šandoru Kepiru, optuženom da je učestvovao u ratnom zločinu tokom Novosadske racije u Drugom svetskom ratu, počelo je u Budimpešti. Šandor Kepiro, optužen da je učestvovao u ratnom zločinu tokom Novosadske racije u Drugom svetskom ratu, izjavio je da se ne oseća krivim i odbacio sve navode iz optužnice.

Kepiro je pred sudom u Budimpešti rekao da sve što piše u optužnici predstavlja "najobičniju laž".

- Sve za šta sam optužen je laž i zbog toga sam nervozan, rekao je Kepiro.

Odgovarajući na pitanje sudije ko danas brine o njemu s obzirom da ima 97 godina, Kepiro je odgovorio: "Bog". On je ispričao da se u Mađarsku vratio 1996. godine i da je dobio od mađarske države penziju od nešto manje od 200 evra.

Naveo je i da ima dvoje dece koja žive u Argentini, u državi u kojoj je i on živeo od 1948. godine i čije je državljanstvo takođe stekao.

Kepiro je negirao da je ubijao ljude u Novosadskoj raciji 1942. godine, da je organizovao transport žrtava na obalu Dunavu kod novosadskog kupališta Štrand, kao i da je organizovao patrole koje su izvodile ljude iz kuća i odvodile ih na gubilište.

Kepiro, star 97 godina, u sudnicu je ušao uz pomoć rodbine pošto se veoma teško kreće. On sedi u stolici za optužene i u rukama drži papir na kojem piše: "Ubice, sudite 97-godišnjem starcu".

Pre početka suđenja, ispred zgrade se okupilo nekolkiko desetina mladih ljudi koji su na grudima nosili žutu Davidovu zvezdu, kojom su Jevreji bili obeležavani u Evropi tokom nacističkog režima.
Oni su nosili transparente na kojima je pisalo: "Nisi smeo ubijati" i "Kepiro, kako spavaš?".

Suđenju prisustvuje i tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević, direktor Centra "Simon Vizental" iz Jerusalima Efraim Zurof, predstavnici Skupštine Vojvodine i Skupštine Novog Sada, Jevrejske opštine Novog Sada, kao i porodice žrtava novosadske racije.

Za suđenje vlada veliko medijsko interesovanje i prisutni su novinari iz Mađarske, Srbije, kao i iz velikih svetskih medija. Prvog dana suđenja biće pročitana optužnica.

Kepiro se tereti da je od 21. do 23. januara 1942. godine učestvovao u Novosadskoj raciji u kojoj su okupacione snage ubile i pod led Dunava bacile najmanje 1.200, a prema najnovijim istraživanjima i više od 4.000 Novosađana.

Kepiro je peti na listi najtraženijih odbeglih nacista iz Drugog svetskog rata za kojima traga Centar "Simon Vizental" iz Jerusalima.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je 2008. godine pokrenulo istragu protiv Kepira. Srpsko tužilaštvo u međuvremenu je ustupilo predmet mađarskom pravosuđu, jer je i tužilaštvo te države pokrenulo postupak protiv Kepira.

Kepiro dva puta osuđivan

Zbog učešća u raciji bio je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10, odnosno 14 godina, ali ih nikada nije odslužio jer je posle Drugog svetskog rata pobegao u Argentinu odakle se u Mađarsku vratio pre nekoliko godina.

Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Vukčević: Prisustvujemo izvršenju pravde

Početku suđena prisustvovali su srpski tužilac za ratne zločine Vladimir
Vukčević i predstavnici Centra za otkrivanje i hvatanje ratnih
zločinaca iz Drugog svetskog rata Simon Vizental.

- Ovo je najbolji primer da čak i 70 godina pošto je napravljen ratni
zločin, zločinac može da bude izveden pred sud. Danas prisustvujemo
izvrešenju pravde, rekao je Vukčević.

Efraim Zurof iz Centra Simon Vizental, koji je "slučaj Kepiro" pokrenuo
pre pet godina, rekao je da je ovo jedno od poslednjih suđenja za
zločine iz ere holokausta" hvala Bogu što je Kepiro još živ".

- Imam osećaj da su se ovdašnje vlasti nadale da bi on mogao da umre, kako bi poštedele Mađarsku ove sramote", rekao je Zurof.

Kepiro: Umoran sam da odgovaram na pitanja

Kepiro je izjavio na sudu da je bio u Novom Sadu u vrema kada su napravljeni zločini, ali je odbacio svaku odgovornost za njih.

- Potpuno sam nevin i ovo suđenje je grozna stvar. Nema nikakvog osnova
da mi se sudi, jer su sve optužbe zasnovane na lažima, rekao je Kepiro i
dodao da mu se sudi samo zbog toga što je jedini živi učesnik tih
događaja.

On je dodao da ne samo da nije ubijao i naređivao ubistva, već je
članove jedne srpsko-jevrejske porodice, koja je bila vlasnik hotela u
Novom Sadu, spasio sigurne smrti.

Ročište je prekinuto kada je Kepiro rekao da je isuviše umoran da bi
nastavio da odgovara na pitanja koja mu je postavljao sudija Bela Varga.

Komentari

Zatražite elektronsko izdanje najnovije knjige Aleksandra Veljića "Istina o Novosadskoj raciji" putem mail-a: istoricar@live.com ili Skype-a (aleksandar.veljic)