nedelja 6. mart 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > MUP Srbije: Zaplenjeno 1,7 tona narkotika

MUP Srbije: Zaplenjeno 1,7 tona narkotika

BEOGRAD- Srpska policija u prošloj godini zaplenila je ukupno 1,7 tona raznih vrsta narkotika, što je za skoro 400 kilograma više nego u 2009. godini, navodi se u izveštaju MUP.

Realizovano je ukupno 5.701 zaplena, a podneto je 4.691 krivičnih prijava protiv 5.594 osoba, istaknuto je u izveštaju o radu Ministarstva unutrašnjih poslova za prošlu godinu, koji je u petak predstavio resorni ministar Ivica Dačić.

U tom periodu je oduzeto 246 kilograma heroina, odnosno 46 odsto više nego u 2009, a zaplenjeno je i 1,36 tona marihuane, 7,6 kilograma kokaina i oko 100.000 komada raznih narkotika.

Otkrivene su tri organizovane kriminalne grupe čija delatnost je bila ilegalna trgovina "skankom" jedna petočalana koja se duže vreme bavila švercom te droge iz Albanije preko Crne Gore u Srbiju kada je zaplenjeno 42 kilograma "skanka".

Prvi put otkrivena je organizovana grupa od 12 članova koja je proizvodila "skank" na više lokacija u Vojvodini a prodaju je organizovala na području cele Srbije.

U samo dve pojedinčne zaplene na graničnom prelazu Batrovci, na izlazu iz zemlje, oduzeto je više od 32 kilograma "skanka" namenjenog ilegalnom narkotržištu zapadnoevropskih država.

"Imajući u vidu pojačano krijumčarenje kokaina iz Juže Amerike, otkriveno u 2009, posebna aktivnost prošle godine bila je preduzeta na uspostavljanju neposrednije saradnje sa policijam južnoameričkih država", istaknuto je u analizi.

Prošle godine su, takođe, potpisani memorndumi o policijskoj saradnji sa Urugvajem, Brazilom i Argentinom zemljama iz kojih se uglavnom distribuira kokao i na naše i evropsko tržište, a bile su i tri zaplene sa više od četiri kilograma kokaina na beogradskom aerodromu.

Uspešni rezultati ostvareni su i u zapleni sintetičkih droga i to posebno otkrivanjem ilegalne labaratorije za proizvodnju sintetičkih droga u okolini Dimitrovgrada kao i zaplena više od 24 kilograma ekstazija i amfetamina prilikom pokušaja šverca u Bugarsku.