subota 6. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Vlahović ostaje u pritvoru, 40 dana rok za izručenje

Vlahović ostaje u pritvoru, 40 dana rok za izručenje

Vlahovic 20100306.JPG

MADRID - Španski sudija Baltasar Garson potvrdio je juče odluku o određivanju pritvora Veselinu Vlahoviću (41), osumnjičenom za ratne zločine u BiH, i odredio rok od 40 dana kako bi zainteresovane zemlje mogle da zatraže njegovo izručenje, saznaje se od izvora iz pravosuđa.
Sudija Garson potvrdio je odluku o određivanju pritvora koju je doneo kolega iz grada Altea, u kojem je Vlahović uhapšen u utorak, rekao je isti izvor.
Taj izvor je dodao da zemlje zainteresovane za izručenje Vlahovića - Bosna, Srbija i Crna Gora sada imaju rok od 40 dana da zvanično zatraže ekstradiciju tog uhapšenog.
Sve tri zemlje su najavile da će tražiti od španskih vlasti izručenje Vlahovića.

Vlahović se tereti da je, kao zapovednik vojne jedinice "Bijeli anđeli", počinio, ili bio saučesnik u ubistvu više od stotinu građana nesrpske nacionalnosti u BiH, kao i da je učestvovao u proterivanju više hiljada građana sa Grbavice zbog čega je i dobio nadimak "monstrum sa Grbavice".

Vlahović koji je crnogorski državljanin, prvi put je uhapšen u Crnoj Gori 1998, a godinu dana kasnije je osuđen na tri i po godine zatvora zbog razbojništva i nasilničkog ponašanja.

On je, međutim, 2001. pobegao iz zatvora u Spužu nakon čega je u Srbiji izvršio jedno ubistvo.

Bosna i Hercegovina je od Crne Gore ranije tražila izručenje Vlahovića, ali on nije mogao biti izručen zbog tadašnjeg Ustava SR Jugoslavije, koji je zabranjivao ekstradiciju svojih državljana.

Ministarstvo pravde Srbije je najavilo da će uputiti zahtev španskim vlastima za izručenje Vlahovića zato što je u Srbiji osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva.