subota 6. mart 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Tela trojice ekshumiranih Srba predata porodicama

Tela trojice ekshumiranih Srba predata porodicama

Obdukcijom je utvrđeno da su Žarko Filipović i Zoran Marković ubijeni vatrenim oružjem, dok je Dragoljubu Tanaskoviću prerezan vrat oštrim predmetom, rekao je patolog Vujadin Otašević

KURŠUMLIJA - Porodice nestalih preuzele su juče na administrativnom prelazu Merdare posmrtne ostatke troje najbližih rođaka koji će potom biti sahranjeni u Srbiji. Preuzeta su tela Dragoljuba Tanaskovića, Žarka Filipovića i Zorana Markovića, koji su identifikovani DNK analizom, saopštili su predstavnici Komisije za nestala lica.

Tanasković, rođen 1946. godine, pripadnik Vojske Srbije kidnapovan je u Suvoj Reci 1999. godine, a njegovo telo je nađeno na lokaciji Klečka. Filipović (1962), pripadnik Vojske Srbije, kidnapovan je iste godine u Suvoj Reci, a telo je nađeno na lokaciji Klečka. Marković (1961) je kidnapovan 1999. godine u Prištini, gde je i nađeno njegovo telo.

Patolog Vujadin Otašević rekao je da je obdukcijom tri tela utvrđeno da su Filipović i Marković ubijeni vatrenim oružjem, dok je Tanaskoviću prerezan vrat oštrim predmetom.

"Svih ovih godina, koliko naš tim radi na ekshumaciji i identifikaciji stradalih u ratu na Kosovu, utvrdili smo da se radi o najsurovijem načinu ubijanja. Nailazili smo na stravične prizore", kazao je Otašević.

On je naveo da su nalažene kosti vezane žicom, konopcima i lisicama.

"Pošto smo nalazili tela sa ostacima kože mogli smo da utvrdimo tragove sečiva, ubode noža, sečenje vrata. Svi ovi nalazi ukazuju na jedno divljačko ponašanje prema ljudima", kazao je Otašević.

Prema podacima Komisije za nestale Vlade Srbije, do sada su predati posmrtni ostaci 309 Srba, dok se još uvek traga za još 532 lica srpske nacionalnosti.