sreda 5. oktobar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Bramerc priznao: Uništen deo dokaza o Srebrenici

Bramerc priznao: Uništen deo dokaza o Srebrenici

HAG - Serž Barmerc, glavni tužilac Haškog tribunala, priznao je da su dokazi pronađeni u masovnih grobnicama, lični predmeti žrtava genocida u Srebrenici, uništeni, te da je naredbu za to izdala Karla del Ponte.

Alić: Nisam zadovoljan odgovorom
Nisam zadovoljan odgovorom i u najkraćem vremenskom roku ću se
konsultovati sa NVO "Srebreničke majke" i NVO "Žene Srebrenice", kao i
kolegama advokatima iz Velike Britanije oko daljih koraka u nastavku
rada na ovom predmetu i utvrđivanju odgovornih lica za uništene
artefakte-kazao je Damir Alić za bportal.

Brammerc je priznanje napisao u pismu upućenom tuzlanskom advokatu Damiru Aliću, zastupniku Srebreničanki koje zbog uništavanja ličnih predmeta njihove dece, nameravaju da podnesu tužbu protiv bivše tužiteljke Karle del Ponte.

Glavni haški tužilac, međutim, ne želi advokatu Aliću i Srebreničkim majkama da otkrije  pojedince koji su direktno učestvovali u uništavanju, kao ni šta je tačno uništeno.

“Nisam spreman da otkrijem dokumetaciju tužilaštva koja se tiče uklanjanja predmeta. Tužilac je doneo odluku da ukloni predmete 2005. i 2006. godine.  Ne bi bilo valjane svrhe ako bi vam identifikovao pojedince koji su bili uključeni u proces koji je vodio do te odluke”, napisao je Bramerc.

On je dodao da  nije bilo neprikladnih motiva koji su vodili do odluke da se uklone predmeti -naveo je Bramerc u pismo koje je stiglo na Alićevu adresu, a prenosi bosanski bportal.

U podužem pismu glavni Haški tužilac tvrdi da  je među uiništenim predmetima samo manji broj ličnih stvari žrtava.

-Samo mali deo uklonjenih predmeta su bili lični predmeti.  Većina uklonjenih predmeta nisu bili lični predmeti i nisu se mogli da se povežu sa individualnim žrtvama. To su bili predmeti kao što su zavoji, povezi za oči i neke stvari koje su počele da se raspradaju i  predstavljali  potencijalnu prijetnju za zdravlje.  Pošto se utvrdilo da predmeti više nisu potrebni kao dokaz u procesima koji se vode pred Tribunalom, Kancelarija tužioca je donela odluku da ih ukloni-navodi Bramerc.

On je dodao da će u BiH biti vraćeni svi predmete koji su trenutno u posedu tužilaštva.