petak 5. februar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Svedoči i "kurir" Zebec

U NASTAVKU SUĐENJA ZA UBISTVO IVE PUKANIĆA

Svedoči i "kurir" Zebec

Veće sudije Ivane Kršul za 15. februar je zakazalo svedočenje advokata Zvonimira Zebeca, dok će naknadno odlučivati o saslušavanju glavnog državnog tužioca Mladena Bajića, direktora Uskoka Dinka Cvitana, kao i Sretena Jocića - Joce Amsterdama

ZAGREB - Sudsko veće na suđenju za ubistvo novinara i suvlasnika nedeljnika Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića prihvatilo je predlog odbrane optuženih da na idućem pretresu, zakazanom za 15. februar, svedoči advokat Zvonimir Zebec.
Zebec je prvi branilac optuženog Roberta Matanića koji je u svojoj odbrani naveo da je advokat uticao na njega da Uredu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) da lažni iskaz o naručiocima ubistva.

Veće Županijskog suda u Zagrebu saopštilo je juče i da će naknadno doneti odluku o zahtevu odbrane da kao svedoci budu saslušani glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić, direktor Uskoka Dinko Cvitan, kao i navodni naručilac Pukanićevog ubistva Sreten Jocić - Joca Amsterdam.
Veće sudije Ivane Kršul za kasnije je ostavilo i odluku o tome hoće li biti veštačeni Pukanićevi sefovi, kao i da li će, kao nezakonito, biti odbačeno svedočenje krunskog svedoka tužilaštva Tomislava Marjanovića.
Sud je odlučio da od zatvora Vuht u Holandiji zatraži izveštaj o tome kada je u njemu boravio Sreten Jocić.
Kršulova je saopštila i da je veće odlučilo da će biti ispitani svi svedoci koji su predloženi u optužnici, uključujući i crnogorskog biznismena Ratka Kneževića, koji je za Pukanićevo ubistvo optužio svog kuma Mila Đukanovića i duvansku mafiju.

Tokom suđenja biće pročešljani svi snimljeni razgovori i SMS poruke između optuženika, CD sa zapisima optuženog Amira Mafalanija, mobilni telefoni krunskog svedoka, kao i sva dokumentacija i predmeti koji su oduzeti optuženima.


Odbijen je zahtev odbrane za svedočenjem advokata Zorana Pilipovića, koji je navodno Robertu Mataniću savetovao da ne razgovara s policijom.

Četvorica od ukupno šestorice iz Uskokove optužnice za ubistvo Pukanića i Franjića, Robet i Luka Matanić, Slobodan Đurović i Amir Mafalani, izjasnili su se u sredu, na početku suđenja, da se ne osećaju krivim.
Iznoseći svoju odbranu prvooptuženi Robert Matanić je rekao da ga je Uskok izigrao obećavši mu za lažni iskaz status zaštićenog svedoka.
Matanić je svog rođaka Tomislava Marjanovića nazvao sitnim lopovom, kradljivcem, patološkim lažovom i zavisnikom koji bi i svoju mamu prodao.
On je ostao pri svojim ranijim navodima da sumnja da sa ubistvom Pukanića i Franića 23. oktobra 2008. imaju veze optuženi Željko Milovanović, koji je u pritvoru u Beogradu, i Bojan Gudurić, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Sarajevu. Matanić, međutim, izričito kaže da s tim veze nemaju Sreten Jocić i Slobodan Đurović.

Prema optužnici Uskoka, ubistvo Pukanića organizovano je da bi on bio onemogućen da u medijima u Hrvatskoj i susednim zemljama iznosi saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i o njihovoj povezanosti.