petak 5. februar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > O izručenju Gorana Davidovića odlučiće sud u Minhenu

O izručenju Gorana Davidovića odlučiće sud u Minhenu

Srpske vlasti treba u roku od 40 dana nemačkom pravosuđu da dostave svu potrebnu dokumentaciju, kaže nadležni viši državni tužilac u tužilaštvu u Minhenu Alfons Obermajer

BERLIN - Posle hapšenja vođe srpske neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" Gorana Davidovića u sredu u Bavarskoj nemačke vlasti počeće proceduru izručenja o kojem konačnu odluku treba da donese Viši zemaljski sud u Minhenu.

Nadležni viši državni tužilac u tužilaštvu u Minhenu Alfons Obermajer (Obermeier) rekao je danas agenciji Beta da je nemoguće tačno reći koliko će trajati procedura izručenja.

Ali, kako je naglasio, srpske vlasti treba u roku od 40 dana nemačkom pravosuđu da dostave svu potrebnu dokumentaciju na osnovu koje sud u Minhenu može da donese odluku o izručenju.

Interpol Beograd je za Davidovićem raspisao poternicu zbog izdržavanja kazne zatvora od godinu dana na koju je osuđen u junu 2008. godine zbog izazivanja nacionalne, rasne, verske mržnje i netrpeljivosti.

Davidović je uhapšen u aprilu 2009. godine u Italiji, ali je potom u junu pušten na privremenu slobodu do konačne odluke Apelacionog suda o izručenju Srbiji.

Na pitanje da li brzina donošenja odluke o izručenju zavisi od vrste prestupa u Nemačkoj uhapšenog stranca, nadležni državni tužilac Obermajer naglasio je da to nema značaja u postupku izručenja.

Ono što može da ga uspori jeste ponašanje samog optuženog. Jer, ako se vođa neonacističkog "Nacionalnog stroja" Davidović odmah složi sa očekivanom odlukom Suda o izručenju Srbiji, procedura će se odvijati brzo.

Ukoliko se sa odlukom Višeg zemaljskog suda u Minhenu ne složi, Davidović bi morao da se obrati jedino nemačkom Saveznom ustavnom sudu, što je procedura koja dugo traje, ali i nije povoljna po uhapšenog.

Procedura izručenja između Nemačke i Srbije duža je već i zbog toga što Srbija nije članica Evropske unije, protumačio je za Betu Obermajer.

Pravosudne vlasti u Beogradu moraju da idu diplomatskim putem i izručenje traže najpre preko Saveznog ministarstva inostranih poslova i Saveznog ministarstva pravosuđa, koji dokumentaciju potom prosleđuju nadležnim pravosudnim institucijama, u ovom slučaju u Bavarskoj.

Među zemljama EU proceduru izručenja uhapšenih za kojima je postojala međunarodna poternica organizuju same pravosudne vlasti, bez korišćenja diplomatskog puta.

Dok procedura traje, Davidović će se nalaziti u nekom od zatvora u saveznoj pokrajini Bavarska, gde je, kako nam je rekao tužilac Obermajer, uhapšen tokom rutinske policijske kontrole.