sreda 4. maj 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Nastavak suđenja Šarićevoj grupi za pranje novca

Nastavak suđenja Šarićevoj grupi za pranje novca

BEOGRAD- Pred Specijalnim sudom u Beogradu u sredu će biti nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi odbeglog Darka Šarića, optuženoj za "pranje" više od 20 miliona evra stečenih preprodajom kokaina.

Šariću se, kao i u procesu za međunarodni šverc kokaina sudi u odsustvu, dok se na optuženičkoj klupi nalaze ugledni advokati i privredenici koje je koristio za ubacivanje prljavog novca u legalne tokove kupovinom nekretnina i preduzeća.

Osim Šarića u odsustvu se sudi i njegovom saradniku Zoranu Ćopiću koji je u bekstvu od domaćih vlasti, ali je prošle sedmice uhašen u Republici Srpskoj zbog krivičnih dela za koja ga tamo terete.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti ovu Šarićevu grupu tereti za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i pranje novca. Pored Šarića, Ćopića, optuženi su i nekadašnji najbliži Šarićev poslovni saradnik Nebojša Jestrović, novosadski advokat Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predrag Milosavljević i Nebojša Jestrović.

Osim Šarića ostali se ne povezuju sa trgovinom narkoticima, ali su optuženi jer su znali za tu aktivnost pripadnika Šarićeve “narko” kriminalne grupe, kojoj je suđenje u toku.

Ključni svedok u ovom procesu biće Mile Jerković iz Novog Sada koji je učestvovao u kupovini poljoprivrednog dobra „Jedinstvo” Gajdobra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti optužene u ovom procesu da su znali da su sredstva koja su im stavljena na raspolaganje i upravljanje nelegalno stečena od preprodaje kokaina.
Radi se o takozvanom "prljavom" novcu koji je trebalo legalizovati i uvesti u regularan privredni i finansijski sistem. Deo prljavog novca je u Srbiji polagan u kešu u "Metals banci" kao depozit većeg broja fizičkih lica, a koji je kasnije iskorišćen radi izdavanja bankarskih garancija koje su korišćene u postupku privatizacije društvenih preduzeća, objasnio je tužilac.

Tužilaštvo je u aprilu prošle godine podiglo optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osoba zbog krijumčarenje 2.174 kilograma kokaina iz Južne Amerike oktobra prošle godine i za švercovanje 235 kilograma kokaina u Italiji, januara 2009. godine.