petak 4. februar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Trećeoptuženi iz Šarančićeve grupe negirao krivicu

Trećeoptuženi iz Šarančićeve grupe negirao krivicu

BEOGRAD- Bivši pomoćnik direktora Sektora Železnica Srbije za vuču Dragoslav Pejčinović negirao je pred Specijalnim sudom da je učestvovao u zloupotrebama kojima je Železnica oštećena za 1,2 miliona evra i naveo da je radio u skladu sa propisima.

"Nisam kriv, ništa nezakonito nisam radio, nisam član organizovane kriminalne grupe, Milanko Šarančić mi je bio generalni direktor, ali s obzirom na prirodu posla, nismo se sretali, upoznao sam ga tek u Specijalnom sudu, a sa ostalima se jedva poznajem. Sve sam radio po nalozima nadređenih i u skladu sa propisima Železnice, rekao je Pejčinović u svoju odbranu.

Dodao je da je njegova kancelarija bila u Nišu i da je bio predsednik komisije za stručnu ocenu lokomotiva, a da je rešenjem koje je 2004. godine potpisao Šarančić, dobio zadatak da ode u Sloveniju da uzme u najam šest lokomotiva na šest meseci.

"Moja uloga je bila tehnička, a ne da sklapam ugovore. Ako bi se lokomotive pokazale kao dobre, ugovor o najmu bi bio produžen. Bio sam dva dana u Sloveniji i sa Slovenačkim železnicama smo sklopili protokol kojem smo uzeli šest lokomotiva u najam i tim dokumentom je bio regulisan način korišćenja lokomotiva u Srbiji. Predao sam izveštaj Šarančiću po povratku u Beograd, rekao je Pejčicnović.

Trećeoptuženi u Šarančićevoj grupi je istakao da smatra da je to bio dobar posao jer se lokomotive uzete 2005. godine i danas koriste.

Pejčinović je negirao navode optužnice da je bio u Ljubljani 25. novembra 2004. godine kada je sklopljen ugovor o kupoprodaji lokomotiva, i naveo da u njegovom pasošu nema podataka koji dokazuju da je tada boravio u Sloveniji.

Suđenje Šarančiću koji je na mesto direktora Železnica postavljen kao kadar Nove Srbije, počelo je 27. januara, kada je on negirao krivicu i naveo da je proces protiv njega politički, a da "iza svega stoji Demokratska stranka (DS)".

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 2. decembra 2010. godine optužnicu protiv Šarančića i još tri osobe zbog toga što su, prilikom kupovine vozova i lokomotiva, oštetili firmu za više od 1,2 miliona evra.