ponedeljak 3. decembar 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Plata glavnog Haškog tužioca 40.000 evra

Plata glavnog Haškog tužioca 40.000 evra

BEOGRAD - Za 19 godina postojanja, troškovi Haškog tribunala premašili su 2,1 milijardu dolara, u Tribunalu radi 873 zaposlenih iz 77 država, a nezvanično, plata glavnog tužioca Serža Bramerca iznosi 40.000 evra.

Od 1993. godine, kada je budžet Tribunala iznosio "samo" 267.000 dolara, u poslednje dve ova suma je povećana hiljadu puta.

Iz budžeta se finansiraju i odbrane optuženih koji nemaju novca da ih sami plate, na koje odlazi nešto više od 10 odsto ukupnog budžeta.

Deo novca se izdvaja i na svedoke i veštake. Oni imaju pravo na naknadu za dolazak, prihode i vreme koje je izgubljeno u putu.

Hag plaća i smeštaj i obroke svedocima, kao i naknadu za sitne troškove, koja iznosi 30 evra dnevno.

Postoji mogućnost i da se obezbedi čuvanje dece svedocima roditeljima, a pravo na naknadu imaju i prateći članovi porodica.

Naknadu od oko 200 američkih dolara dnevno dobijaju i veštaci, a refundiraju im se i troškovi puta, smeštaj i sitni troškovi.

Tribunal se, prema zvaničnim podacima, finansira od redovnih doprinosa država članica UN, među kojima prednjači Amerika.

Pored tih, redovnih sredstava, Tribunal je, kako se navodi, "imao koristi od dodatne podrške država i odgovarajućih agencija u obliku donacija, opreme i besplatnog osoblja."

Ti dobrovoljni doprinosi čine samo mali deo, manje od jednog procenta ukupnog budžeta Haškog tribunala, ali se koriste za projekte od ključne važnosti, poput vršenja ekshumacija i pomoći odnosima sa javnošću Haškog tribunala, piše na zvaničnom sajtu suda.

Fonet/Novosti