utorak 3. novembar 2009.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Narkomanska kriza zbog „Morave“

ZBOG HAPŠENJA VEĆEG BROJA DILERA, PREDVIĐAJU SE POTRESI NA DOMAĆEM TRŽIŠTU NARKOTIKA

Narkomanska kriza zbog „Morave“

Kriminolog Zlatko Nikolić: Zbog trenutne paralize snabdevanja drogom, narkomani u panici, a cena narkotika će porasti na tržištu Boža Spasić, detektiv: Na ulicama se mogu očekivati obračuni među dilerima zbog zauzimanja nove ili vraćanja stare teritorije. Takođe će doći do povećanja krivičnih dela i nesigurnosti građana na ulicama

BEOGRAD - U akciji srpske policije „Morava“, sprovedenoj minulog vikenda širom Srbije, uhapšeno je skoro 700 narkodilera i zaplenjeno 20 kilograma heroina i velika količina ostalih narkotika. Pored toga, u sinhronizovanoj akciji policije pretreseno je 600 objekata, zaplenjeno više od milion falsifikovanih dolara, ukradeni automobili i velika količina naoružanja.

Veljović: Ovo je tek početak

BEOGRAD- Akcija „Morava“ je početak daljeg rada policije u borbi protiv trgovine drogom, a njen cilj je bio da se pokaže da u Srbiji postoji jedinstvo u bezbednosnim strukturama da se krene u odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala, rekao je juče direktor policije Milorad Veljović, prenosi Beta.
„Suština ove akcije nije samo hapšenje dilera. Ovde je najbitnija prevencija. Da se u ovoj državi pokaže da u samoj vlasti postoji jedinstvo u bezbednosnim strukturama da se krene u odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala“, kazao je Veljović za televiziju B92. On je kazao da je predlog da se uradi šira akcija za suzbijanje narkomanije dao Biro Saveta za nacionalnu bezbednost.
Veljović je objasnio da to telo ima naredbodavnu funkciju i da su pored njega, njegovi članovi i šefovi obaveštajnih službi. „Privedeno je 500 lica. Možda i više od 500, ali je doneto rešenje o zadržavanju za 92 lica, a pre toga u sklopu ove akcije lišeno je slobode još 40 lica. Znači ukupno u ovoj akciji je pritvoreno 136 lica, ali za ova ostala lica koja nisu pritvorena to ne znači da ona neće biti procesuirana“, kazao je on.
On je kazao da je Novom Sadu uhapšen „jak ogranak crnogorske dilerske mafije“, među kojima Radoslav Cvijović i Predrag Opačić (44). Kako saznajemo, Opačić je brat Nenada Opačića iz Novog Sada, osuđenog na 15 godina zbog trgovine narkoticima.   

E. H.

I Badžin sin u pritvoru

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je juče da je u okviru akcije „Morava“ uhapšen sin ubijenog policijskog generala Radovana Stojičića Vojkan Stojičić (31).
„Vojkan Stojičić je uhapšen prilikom pretresa stana drugog lica koje je bilo prioritet obrade u akciji ‘Morava’“, rekao je Dačić novinarima. Ministar je kazao da je za Stojičićem bila izdata poternica Okružnog suda na osnovu koje je priveden, javila je Beta. Dačić je rekao da je Stojičiću određeno zadržavanje i da će biti predat istražnim organima. Za Stojičićem je izdata poternica zbog ilegalne trgovine narkoticima. Vojkan Stojčić (31), sin ubijenog policijskog generala Radovana Stojčića Badže, uhapšen je u subotu u Aleksincu tokom akcije „Morava“, u vili dugogodišnjeg prijatelja gde se, navodno, nekoliko dana skrivao. Prema policijskim saznanjima, Stojičić junior je policiji odranije poznat kao narkodiler iz Novog Beograda, a sumnja se da je njegov četrdesetjednogodiši prijatelj jedan od vodećih narkobosova u Aleksincu. Obojica su privedena, ali prilikom pretresa kod njih nije nađena droga, pa je vlasnik vile pušten, dok je Stojičiću određen policijski pritvor.    

E. H.


U pritvoru je zasad zadržano oko 120 osoba, a ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je ovo tek prva, preventivna faza u borbi protiv narkomafije i da će se akcija nastaviti u narednom periodu. Zbog hapšenja većeg broja dilera, predviđaju se manji ili veći potresi na domaćem tržištu narkotika, kao i povećanje broja razbojništava i pljački od strane narkomana.
- Narkomani su i do sada kuburili kada je droga bila jeftina, a kamoli sad. Verujem da će otimanje torbi, mobilnih telefona i presretanja starica porasti za dva do tri procenta u narednih pet-šest meseci, ali nema šanse da takve pojave opstanu na duge staze - mišljenja je kriminolog Zlatko Nikolić.
Nikolić smatra da su zbog trenutne paralize snabdevanja drogom narkomani u panici, ali i da će cena narkotika porasti na tržištu.
- Droga podleže zakonima tržišta kao i svaka druga roba. Do sada je bila jeftina jer je bila veoma dostupna. Ne znam kolika je konkretna cena grama kokaina ili heroina, ali pretpostavljam da će biti skuplja desetak puta više nego u prethodnom periodu - kaže Nikolić.
Nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbednosti, a sada privatni detektiv Boža Spasić smatra da je akcija „Morava“ bila iznuđena od nekoga.
- Sitni dileri su uhapšeni, a na njihovo mesto su već uskočili novi. Na ulicama se mogu očekivati obračuni među dilerima zbog zauzimanja nove ili vraćanja stare teritorije. Takođe će doći do povećanja krivičnih dela i nesigurnosti građana na ulicama - rekao je Spasić.
On navodi da oko 70 do 80 odsto zatvorenika čine upravo dileri, tako da se sad „popunjavaju zatvorski kapaciteti“, ali da treba očekivati i kontraudarac mafije i svih onih koji su ugroženi ovom akcijom.
- Verovatno će doći do poskupljenja droge na tržištu, ali veštački stvorene cene neće moći dugo da opstanu na njemu. Posle kraćeg vremena cena će morati da se spusti posle eventualnog povećanja jer su cene u čitavom regionu manje-više iste - tvrdi Spasić.
On smatra da je Srbija zemlja u kojoj ima mnogo droge i da je tranzitno područje u kojem uvek može da se izvuče određena količina iz tranzita da bi se prodala.
- Trenutnom akcijom nećemo ugroziti tržište droge već samo učiniti smenu ljudi koja se njome bave - rekao je Spasić.   

Komentari

ne treba stajati, droga se duboko ukorenila u nase drustvo,i treba sve sile upotrebiti kako bi se ovaj problem jednom i za svagda eliminisao, ili bar znatno umanjio.