utorak 3. jul 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Specijalni sud nenadležan za slučaj vakcine

Specijalni sud nenadležan za slučaj vakcine

Krivično vanpretresno veće Specijalnog suda usvojilo prošlonedeljni predlog branilaca optuženih da se oglasi funkcionalno nenadležnim i da predmet prosledi Krivičnom odeljenju Višeg suda

BEOGRAD - Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu oglasilo se nenadležnim za suđenje bivšoj direktorki Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Svetlani Vukajlović i direktorima farmaceutskih firmi za zloupotrebe u nabavci vakcina protiv svinjskog gripa, izjavila je portparol suda Maja Kovačević.

Ona je precizirala da je krivično vanpretresno veće tog suda usvojilo prošlonedeljni predlog branilaca optuženih da se oglasi funkcionalno nenadležnim i da predmet prosledi Krivičnom odeljenju Višeg suda.

Na tu odluku Posebnog odeljenja Tužliastvo za organizovani kriminal, koje je podiglo optužnicu protiv Vukajlovićke, ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, dodala je Kovačević.

Pripremno ročište bivšoj direktorki Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i njenim saradnicima prekinuto je prošle sedmice do pravosnažne odluke o zahtevu za oglašavanje nenadležnosti Posebnog odeljenja.

Branioci optuženih su na pripremnom ročištu predložili da se Posebno odeljenje oglasi funkcionalno nenadležnim i da predmet dostavi Krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu , jer kako su naveli ne postoji organizovana kriminalna grupa, nema koruptivnih elemenata i zato što Vukajlovićevu na funkciju nije imenovala vlada Srbije, već Upravni odbor tadašnjeg Republičkog zavoda zdravstvenog osiguranja.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je krajem februara optužnicu protiv bivše direktorke RFZO, bivše direktorke "Jugohemije" Smiljke Mileusnić Adžić, direktora kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimira Gravara i direktora "Detapa" Ljubomira Pavićevića.

Oni se terete da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv "svinjskog gripa" krajem 2009. oštetili državni budžet za oko 1, 25 miliona evra.

Svi su optuženi za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Optužnicom im je stavljeno na teret da je u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv svinjskog gripa za najboljeg ponuđača izabrana kompanija "Jugohemija farmacija", iako nije posedovala pismo o autorizaciji proizvođača vakcina švajcarske kompanije "Novartis", niti je bila njen ovlašćeni distributer za Srbiju.

Na taj način su u postupku nabavke vakcina neposredno uvedeni posrednici - preduzeća "Jugohemija farmacija" i "Detap", koji su po osnovu uveženih 855.000 doza vakcina ostvarili ukupunu imovinsku korist od oko 132 miliona dinara, za koliko je istovremeno oštećen i budžet Srbije.

Svi optuženi pušteni su iz pritvora uz jemstvo hipotekama da se brane sa slobode.

Vukajlovićeva, Pavićević i Gravar uhapšeni su 19. septembra prošle godine, a Mileusnić Adžić, sestra bivše potpredsednice kompanije "Delta" Milke Forcan, tri meseca kasnije.