subota 3. jul 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Presuda Andriji Draškoviću u ponedeljak

Presuda Andriji Draškoviću u ponedeljak

BEOGRAD - Više tužilaštvo u Beogradu predložilo je juče, u završnoj reči na suđenju, da se Andrija Drašković i njegov kum Aleksandar Golubović Batanko osude na maksimalne zatvorske kazne od 15 godina zatvora zbog ubistva pripadnika "surčinskog klana" Zvonka Plećića, kao i da im se odredi pritvor.

Odbrana Draškovića i Golubovića zatražila je da oni budu oslobođeni optužbe, tvrdeći da su u restoranu "Rojal Knez" u Beogradu u septembru 2000. godine na Plećića pucali u samoodbrani, odnosno krajnjoj nuždi. Sudsko veće sudije Zorane Trajković zakazalo je izricanje četvrte prvostepene presude (sve prethodne su ukinute) Draškoviću i Goluboviću za ponedeljak u 9 sati u Palati pravde.

Preciziranom optužnicom od 17. maja ove godine Drašković i Golubović se terete sa su nakon prepirke s Plećićem, koji je došao za njihov sto dok su ručali, izvadili pištolje i ispalili veći broj hitaca u njega. Prethodnom optužnicom, na osnovu koje su dva puta osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, a jednom oslobođeni, izbačena je formulacija da je Plećić u jednom trenutku ustao i desnom rukom krenuo prema pojasu.

Kako je navedeno u optužnici, Plećić je u tom trenutku bio leđima okrenut Goluboviću i bočnom levom stranom prema Draškoviću. Zamenik višeg tužioca u Beogradu Vera Stanić je, obraćajući se u završnoj reči sudskom veću, tvrdila da ne postoji nijedan podatak među izvedenim dokazima da je Plećić na bilo kom mestu i u bilo kom momentu upotrebio vatreno oružje.

Zamenica tužioca je navela da su okrivljeni bili nepoverljivi prema svakome i, bez obzira na pretnje, oni su izvadili pištolje i pucali na Plećića, koji je bio okrenut leđima, a Drašković ga je "overio" u glavu sa 10 do 15 centimetara udaljenosti. Obrazlažući predlog za maksimalne kazne i pritvor optuženima jer, kako je navela, postoji opasnost da će se "dati u bekstvo", Stanićeva je detaljno podsetila na prethodno izrečene presude, tvrdeći da je tim povodom bilo određenih opstrukcija.

Punomoćnik Plećićeve porodice Goran Krasić podržao je završnu reč tužioca i zatražio da se osude po zakonu. Drašković je u završnoj reči kritikovao stav tužilaštva da je nebitno to što mu je "zemunsko-surčinski klan" pretio smrću, navodeći da je Plećić došao u restoran, u kom je, pored Golubovića, bila i njegova tadašnja supruga Elena, "da nam iskida glave i uništi živote".

"Zemunski klan" je zlo, gomila bolesnih kretena i šta je trebalo da uradimo kada je došao u restoran i napao nas. Već 10 godina nas Plećić mrtav ubija", istakao je Drašković, apelujući da sud uzme u obzir to što govore dojučerašnji Plećićevi prijatelji pred Specijalnim sudom o planu za njegovu likvidaciju.
On je primetio da policajce koji su likviditrali vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u Meljaku 2003. godine, posle ubistva premijera Srbije, niko nije pitao "kako su se okrenuli i gde je ko držao ruku" prilikom te egzekucije.

Drašković je naveo da nije pripadnik "nikakvog suprotstavljenog klana seljačkim interesdžijama koji su došli iz Medveđe i ko zna odakle da haraju po Beogradu" i u obraćanju sudskom veću dodao: "Na vama je da donesete presudu, a mi ćemo da preživimo." Golubović je ponovio da nije kriv i zamolio sud da ih oslobodi.

Draškovićev branilac Veljko Delibašić je, tražeći oslobađanje svog branjenika, naveo u završnoj reči da je ovaj slučaj školski primer nužne odbrane i da ovde nema krivičnog dela, jer da su čekali da Plećić prvi pripuca, Drašković bi bio mrtav.
On je podsetio da su brojni pripadnici "zemunskog klana", svedoci saradnici, kao i bivši zamenik direktora BIA izjavili da je ta grupa pratila Draškovića i htela da ga likvidira, kao i da je Plećić po nalogu Ljubiše Buhe Čumeta došao u "Knez" da ubije.
Takođe je naveo da je Draškovićevo obezbeđenje dva dana pre ovog incidenta uhapsio bivši komadant "crvenih beretki" Milorad Ulemek Legija i oduzeo mu blindirano vozilo i da su momci koji su ga tog dana čuvali "bili skupljeni s koca i konopca iz unutrašnjosti Srbije i nisu znali ni ko je Plećić".
"Onog trenutka kada je Plećić izašao iz auta ispred restorana Drašković je dobio pravo da mu puca u glavu i tako spase svoj život i život svog kuma i supruge", istakao je advokat.

I ostali branioci su zatražili oslobađanje Draškovića i Golubovića. Na današnjem suđenju nije bilo nijednog pripadnika sudske straže u sudnici, a izostalo je gotovo redovno pretresanje javnosti - novinara, prijatelja i rodbine optuženih.
Za ubistvo Plećića, Drašković i Golubović osuđivani su dva puta, ali su te presude ukidane odlukama Vrhovnog suda.
Oni su najpre pravosnažno osuđeni na po 11 i po i 11 godina zatvora, a zatim, posle usvajanja zahteva saveznog tužioca za zaštitu zakonitosti, na ponovljenom suđenju na po sedam godina.

Na trećem suđenju Drašković i Golubović oslobođeni su krivice, jer je sud ocenio da su pucali u samoodbrani. Drašković i Golubović su proveli po četiri godine u zatvoru, a posle treće presude pušteni su na slobodu.
Vrhovni sud Srbije je ukinuo i tu oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje.