četvrtak 3. jun 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > BiH traži saslušanje okrivljenih za ratni zločin

BiH traži saslušanje okrivljenih za ratni zločin

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH zatražilo je putem međunarodne pravne pomoći od Tužilaštva za ratne zločine Srbije da privede i sasluša više pripadnika 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske za koje se sumnja da žive u Srbiji.

Portparol srpskog tužilaštva i zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je agenciji Beta da je zahtev iz BiH primljen, kao i krivična prijava Fonda za humanitarno pravo u vezi sa tim slučajem.

Kako sarajevski list Dnevni avaz navodi, pozivajući se na izvore u BiH i Srbiji, BiH od srbijanskog tužilaštva traži da se saslušaju komandant bataljona Vojne policije 65. zaštitnog puka major Dragan Pećanac koji je bio u Upravi bezbednosti Glavnog štaba Vojske RS, komandant 10. diverzantskog odreda vojske RS Milorad Mišo Pelemiš i vojnici Brano Gojković, Aleksandar Cvetković i Zoran Obrenović. Prema pisanju tog lista oni se nalaze u Srbiji i imaju srpsko državljanstvo.

List navodi da se oni terete za ubijanje 1.200 zarobljenih muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici tokom jula 1995. godine.