nedelja 2. decembar 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Pet pripadnika JSO puštena iz zatvora

Pet pripadnika JSO puštena iz zatvora

BEOGRAD -  Specijalni sud u Beogradu ukinuo je pritvor petorici bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) kojima se sudi zbog oružane pobune u novembru 2001. godine, rekao je danas advokat Božo Prelević koji brani optuženog u tom postupku Veselina Lečića.

Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić ostaju u zatvoru u kom izdržavaju višedecenijske kazne.

Da se brane sa slobode iz Okružnog zatvora u Beogradu pušteni su tokom ove sedmice Dragoslav KrsmanovićDragiša RadićVladimir Pocić i Mića Petraković, dok je Veselin Lečić iz pritvora pušten uz jemstvo pre dva meseca, rekao je Lečićev advokat.

Ulemek, Jovanović i Maričić u zatvoru u Požarevcu služe maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Sledeće suđenje, na kom bi trebalo da krene saslušanje svedoka, mahom političara i radnika BIA, zakazano je za 28. januar 2013. godine.

Optuženima se stavlja se na teret izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona SRJ.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao auto-put.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na auto-putu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom auto-puta kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice, bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.