petak 2. decembar 2011.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Mevlid: Oružje sam kupio od Srbina

Mevlid: Oružje sam kupio od Srbina

Vehabija obećao čoveku koji mu je prodao dve puške i snajper da ga nikada neće izdati i otkriti njegovo ime

SARAJEVO - Mevlid Jašarević koji je u oktobru izveo teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, kazao je da je oružje, dve puške koje su nađene kod njega tokom napada i snajper za kojim se još traga, kupio od jednog Srbina.

Jašarević je u sredu na saslušanju u Tužilaštvu BiH rekao da je tom čoveku "obećao da, ako mu proda oružje, nikada neće izdati njegovo ime".

Jašarević je rekao da neće prekršiti obećanje i da neće reći od koga je kupio oružje, piše Dnevni avaz.

Odgovarajući na pitanje da li bi opet napao Ambasadu SAD, Jašarević je odgovorio: "Ne bih, jer oni ne pucaju na mene".

Jašarević je rekao da smatra da "nije poginuo iz razloga što nije dovoljno dobar da ga Alah uzme, jer Alah uzima najbolje".

Na ponovljeno pitanje da li bi, kada bi ga Tužilaštvo pustilo iz pritvora, opet učinio isto, Jašarević je opet kazao da bi "otišao u Avganistan jer su tamo veće šanse da pogine".

Govoreći o svom pristupanju u radikalne krugove, Jašarević je kazao da je u Beču, uz Maksima Božića, slušao predavanja, kasete, CD-ove i govore.

Maksim Božić (21) je Srbin iz Bijeljine koji je u maju prošle godine uhapšen u Tuzli kao član grupe vehabija zbog sumnje da je pripremao teroristički napad.
Božić je nakon pristupanja vehabijama koristio imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed.
Prilikom hapšenja policija je kod njega pronašla i određenu količinu naoružanja i eksploziva.

Božić se kao dete iz Bijeljine preselio u Beč, gde je prešao u islam. Iz Austrije je deportovan 2008. godine, nakon što je odležao kaznu za više krivičnih dela.
Mevlid Jašarević i još tri osobe koje su osumnjičene da su mu pomagale u izvršenju terorističkog napada u Sarajevu- Emrah Fojnić, Dino Pečenković i Munib Ahmetspahić, nalaze se u pritvoru do okončanja istrage.

Jašarević je 28. oktobra izvršio teroristički napad na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu tako što je pucao po njoj iz puške kalašnjikov. Prilikom pucnjave na ambasadu, ranjen je jedan policajac. Takođe, ranjen je i Jašarević, nakon čega je uhapšen.

Komentari

Pa i da je kupio oruzje od Srbina sto je u ovom slucaju relevantno nije mu Srbin sigurno prodao oruzje za dzihad. To je apsurd.