utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Vujanoviću još devet godina za zločin kod Vukovara

Vujanoviću još devet godina za zločin kod Vukovara

BEOGRAD - Bivši zamenik komandanta Teritorijalne odbrane (TO) Vukovara Stanko Vujanović osuđen je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na devet godina zbog ratnog zločina nad civilima u Vukovaru, 1991. godine. Vujanoviću (49) je ovo druga presuda za ratne zločine na području Vukovara.

On je u septembru ove godine pravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora zbog učešća u ubistvu oko 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara i nalazi se na izdržavanju kazne.

Predsedavajuća sudskog veća Snežana Nikolić-Garotić rekla je obrazlažući presudu da je sud utvrdio da je Vujanović kriv za zločin nad civilima u podrumu kuće porodice Sever, 14. septembra 1991. godine, gde je zajedno sa još jednom nepoznatom osobom ubio četiri osobe i teško povredio jednu ženu.

Po optužnici on je sa više hitaca iz vatrenog oružja ubio Ivana Severa i Adama Luketića, dok su Ruža Luketić i Marija Kotreba podlegle povredama od rasprsnutih delova bombi koju je bacila nepoznata osoba. Tom prilikom, Blaženka Sever je zadobila teške telesne povrede.