utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Srbinu u 37 rana sipao so

Nova istraga protiv hrvatskog državljanina Veljka Marića

Srbinu u 37 rana sipao so

BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je zahtev za sprovođenje istrage protiv hrvatskog državljanina Veljka Marića kome se u Srbiji sudi za ratni zločin nad civilima u opštini Grubišno Polje, u Hrvatskoj 1991. godine.

Tužilaštvo sumnjiči Marića da je tokom septembra 1991. godine, na teritoriji opštine Grubišno Polje kao pripadnik Zbora narodne garde (ZNG), počinio ratni zločin nad civilima, ranjenicima i bolesnicima, navodi se u saopštenju srpskog Tužilaštva. U zahtevu za sprovođenje istrage navodi se da je Marić u prostorijama Srednjoškolskog centra u Grubišnom polju koji su pripadnici ZNG koristili kao pritvor, okrutno postupao, mučio i telesno povređivao zatvorenike srpske nacionalnosti. U više navrata je, rukama i nogama, udarao oštećenog Zvezdana Mačka koji je bio vezan za stolicu, a okvirom pištolja na čijem je dnu bio oštar metalni nastavak napravio mu 37 otvorenih rana na koje je sipao so.

Marić je osumnjičen da je zajedno sa pripadnikom iste jednice Rudolfom Tengeron, ubio Mišu Vasiljevića tako što mu je nožem prerezao stomak, a osumnjičen je i za ubistvo Vladimira Kučere, pripadnika TO Grubišno Polje, u Ivanovom selu, na imanju porodice Horak.

Marić je u pritvoru po rešenju Višeg suda u Beogradu od 18. aprila kada je, po nalogu Tužilaštva, uhapšen u Dimitrovgradu, na graničnom prelazu sa Bugarskom. Na početku suđenja 7. oktobra on je negirao da je učestvovao u zločinima nad civilima u selu Rastovac na teritoriji opštine Grubišno Polje. Njemu se tom optužnicom na teret stavlja ubistvo Petra Slijepčevića u prisustvu njegove supruge Ane.