utorak 2. novembar 2010.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > "Bombašu" Draganu Mariću 25 meseci zatvora

"Bombašu" Draganu Mariću 25 meseci zatvora

BEOGRAD - Prvi osnovni sud osudio je na dve godine i mesec dana zatvora Dragana Marića iz Valjeva, koji je krajem maja 2009. godine u zgradi predsedništva Srbije pretio da će aktivirati ručnu bombu.

Tom prvostepenom presudom Mariću je produžen pritvor u kom se nalazi od hapšenja posle incidenta koji se okončao nakon višečasovnih pregovora, a oduzete su mu i dve ručne bombe koje je 29. maja prošle godine uspeo da unese u zgradu predsedništva. Apelacioni sud je zakazao je za četvrtak 4. novembar javnu sednicu na kojoj će razmotriti žalbe na prvostepenu presudu Mariću osuđenom zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti, rekla je portparol suda Mirjana Piljić.

Žalbe na presudu uložili su Marić, njegov branilac i tužilaštvo, a Apelacioni sud može presudu da potvrdi, da je preinači ili da je ukine i naloži novo suđenje. Prema najavi iz tog suda sednica će biti javna iako je prvostepeno suđenje bilo zatvoreno za javnost, kako se ne bi ugrozio sistem bezbednosti u predsedništvu.

Marić je 21. maja 2009. oko 11 sati, na službeni ulaz zgrade predsednistva Srbije koji je namenjen za prijem stranaka, ušao sa dve ručne bombe, od kojih mu je jedna odmah oduzeta. On je bio blokiran u sigurnosnoj zoni između ulaznih vrata i kontradiverzionih vrata preko puta pisarnice na kojoj građani predaju predstavke predsedniku Republike.

Pretio je da će aktivirati drugu ručnu bombu ukoliko mu država ne obezbedi poravnanje pred Trgovinskim sudom u Beogradu u sporu sa JAT-om , koji je pravosnažno okončan još 1995. u korist aviokompanije. Posle višečasovnih pregovora Marić je razoružan i uhapšen.