sreda 2. maj 2012.
RSS
• Hronika •
Početna > Hronika > Nagodili se za proizvodnju skanka

Nagodili se za proizvodnju skanka

BEOGRAD - Deset od 11 pripadnika organizovane kriminalne grupe Gorana Kovačevića iz Novog Sada nagodilo se sa tužilaštvom za organizovani kriminal i priznalo proizvodnju "skanka" na području Vojvodine u zamenu za kazne zatvora od četiri do sedam i po godina i trajno oduzimanje više stanova i luksuznih automobila.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da su pripadnici te grupe, pa i sam organizator zaključili sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela.

Za sada je sud izrekao sedam presuda po zaključenim sporazumima i očekuju se još tri, naveo je Radisaljević.

Osim zatvorskih kazni optuženi su pristali na trajno oduzimanje imovine stečene kriminalom - nekoliko stanova i više luksuznih automobila među kojima su BMW X6, jedan Volkswagen Tuareg i jedan Audi 8.

Prema sudski potvrđenim nagodbama organizator grupe Kovačević osuđen je na sedam i po godina zatvora, Niko Uskoković, Vladimir Veličković i Vladislav Veličković na po sedam godina, Dragan Kovačević i Branislav Veljković na po pet godina, a Vladimir Kiš na četiri godine.

Oni su uhapšeni 1. juna 2010. godine posle godinu dana praćenja i prikupljanja podataka Bezbednosno-informativne agencije o njihovim aktivnostima.

Prilikom pretresa objekata za proizvodnju opojne droge skank i stanova osumnjičenih oduzeta je kompletna oprema za proizvodnju droge, genetski modifikovane biljke kanabisa u punoj vegetaciji, proizvedeni skank, novac, kao i veći broj putničkih motornih vozila u vlasništvu pripadnika te grupe.

Tokom prošle sedmice sedmi po redu, pripadnik organizovane grupe za šverc kokaina odbeglog Darka Šarića nagodio se sa tužilaštvom i priznao krivicu za sedam i po godina zatvora i vraćanje imovinske koristi od 70.000 evra, koliko je Šariću naplatio svoje usluge u Brazilu 2008.